Overbevisende debutbog: Jakob Hero sammenlignes med Morten Pape

Bøger

08/10/2022

Skrevet af Redaktionen

I sin lektørudtalelse blev debutanten Jakob Hero sammenlignet med Morten Pape, og når man læser bogen, er man ikke i tvivl om hvorfor.

Jakob Hero er debutant. Med romanen 'Kun når det brænder' har forfatteren formået at placere sig i udkanten af de store danske forfattere. De første anmeldelser drager paralleller til Morten Papes forfatterskab, og det er måske heller ikke helt ved siden af.

'Kun når det brænder' er en dyb og stærk fortælling med den menneskelige tragedie som centrum. Der er langt mellem åndehullerne, og sorgen bliver overdøvende, men lyspunkterne findes i udtrykkene for den kærlighed, der binder mennesker sammen.

Bogen kan f.eks. købes her.

'Kun når det brænder' er historien om det unge svenske par Simon og Dina. Dina bliver alvorligt syg og kæmper mod sygdommen hele den lange, varme sommer, som bogen varer. Vi følger Simons kamp for at acceptere, hvad der sker, og for at hjælpe Dina. Samtidig fanges han mellem Dina og pigen Lisa, hvis kæreste banker hende; noget Simons opvækst gør det umuligt for ham at ignorere. Heldigvis møder Dina den mystiske pige Malin, som bor i skoven, og som tilbyder at hjælpe til, når Simon er ude af huset. Romanen er en socialrealistisk roman med hovedvægt på personerne og deres relationer. Den behandler emner som kærlighed, parforhold, vold i hjemmet og tab.

Hero formår at indfange mennesket i kamp, sorg og inderlighed, og det bliver virkelig smukt, selvom det gør ondt. Beskrivelserne af Simons indre liv er voldsomme og levende, og man bliver indfanget af fortællingen, så den er umulig at lægge fra sig. Fokusset er på det der skaber mennesket, det der løfter op, og det der kan knuse.

Sproget er smukt, poetisk og levende, og det er en fryd at læse. Hvad er det, der driver et menneske, når alting bliver til en kamp, og hvad er det, der står tilbage som det mest betydningsfulde, når alt falder fra hinanden?

Kun når det brænder er indstillet til Bogforums Debutantpris, og den vil være virkelig velfortjent. Jakob Hero kan virkelig noget med litteraturen, og det bliver spændende at følge hans videre forfatterskab.

Hvis du har lyst til at læse bogen, kan den købes ved alle boghandlere, lånes på biblioteket og lyttes til på alle streamingtjenester. Du kan også købe bogen her.