Brug pensionisttilværelsen på at udvide din horisont: 5 bøger, alle bør læse mindst en gang

Bøger

02/11/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Hvor mange af dem har du læst?

Når man går på pension, får man pludselig meget ekstra tid, man kan bruge på det, man har lyst til.

Derudover er der nok også mange, der nyder at have stille formiddage og tid til at fordybe sig - og hvilken bedre måde at gøre det, end ved at dykke ned i en god bog!

Der findes jo et hav af bøger derudove, så hvor skal man egentlig begynde? Vi har lavet en liste med anbefalinger, så du har lidt inspiration til at komme i gang.

Kriterierne for udvælgelsen af bøgerne er, om de er populære, hvad de har betydet for samfundet, hvad de har betydet for popkulturen, og så ikke mindst redaktionens egne præferencer!

Harry Potter: De vises sten

Med mere end 500 millioner solgte eksemplarer kan man ikke komme uden om, at Harry Potter-serien er en mastodont i den litterære verden. Derudover har bøgerne også kastet et hav af film og spil af sig, ligesom der også er en tv-serie på vej.

Hvis du endnu ikke har læst de syv bøger i serien, bør du i hvert fald give den første en chance. Vær opmærksom på, at den måske er skrevet i et lidt ungdommeligt sprog, da hovedpersonen blot er 10 år i handlingen i den første bog, men ikke desto mindre har Harry Potter betydet så meget for ungdomskulturen og meget andet, at alle bør læse i hvert fald det første bind.

Ringenes Herre: Eventyret om ringen

Ligesom med Harry Potter, kan man ikke komme uden om Ringenes Herre i forhold til betydningen for kultur og litteratur.

J.R.R. Tolkiens trilogi har kastet oscarvindende film af sige, en af verdens dyreste tv-serier, et utal af spil og ikke mindst et uudtømmeligt lager af inspiration for andre forfattere gennem årene.

Eventyret om ringen er den første bog i den oprindelige trilogi, og hvor nogle mener, den er for langsomt fortalt, er der ikke nogen tvivl om, at det er en oplevelse at dykke ned i Tolkiens univers med hans egne ord.

1984

George Orwells dystopiske klassiker fra 1949 bliver citeret vidt og bredt af både politikere og kulturpersonligheder, ligesom overvågningssamfundet fra bogen har kastet op til flere fjernsynskoncepter af sig.

Selv 75 år efter udgivelsen beskrives historien af flere som "mere relevant end nogensinde", og uanset hvad er det i hvert fald en læseoplevelse, du ikke må snyde dig selv for.

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

Forestil dig, at du bliver taget fra din trygge, lille verden her på Jorden og sat til at udarbejde en guide for rumvæsner, der vil tomle sig igennem galaksen.

Det er meget forenklet beskrevet, men Douglas Adams første bog i den ikoniske serie er fyldt med både science fiction-elementer, menneskelige følelser - og ikke mindst enormt meget humor.

Oprindeligt blev bogen skrevet som et komisk radiodrama, men siden blev den lavet til en romanserie, ligesom der også er lavet både en tv-serie, computerspil og en meget anmelderrost spillefilm ud fra handlingen.

Biblen

Uanset om du er troende eller ej, bør du læse Biblen, om ikke fra ende til anden, så i hvert fald størstedelen af den.

Man komme ikke uden om kristendommens indvirkning på vores moderne samfund, vores kultur og vores lovgivning, men hvad er det egentlig, der står i "Guds bog" (udover de sædvanlige passager, vi hører til diverse højtider)?

Du kan også vælge at skifte Biblen ud med et andet religiøst skrift eller eventuelt tage både koranen, toraen og de andre med under dette punkt på listen - men da vi bor i et kulturelt kristent land, har vi fra redaktionens side valgt at tage netop det kristne skrift.

Rigtig god læselyst!