Nye tal: Her forventer 1 af 5 danske bilister åbenbart sne og frost denne sommer

Bil og motor

04/07/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Altså, vejret har indtil videre ikke været særlig sommerligt, men ligefrem sne er måske at bekymre sig lidt for meget ...

Det er efterhånden længe siden, at vinterdækkene burde have været skiftet ud med sommerdæk, hvilket også er sket på langt de fleste personbiler denne sommer.

Dette viser nye tal fra Dækimportørforeningen og Rådet for Større Dæksikkerhed, som igen har været på en række offentlige parkeringspladser og se på personbilsbilisternes dækvalg.

Der er imidlertid store regionale forskellen ,og ser man på valget af dæk i uge 26 i Viborg og Køge, så er man ikke superoptimistisk i forhold til sommervejret. 21 procent af personbilerne kørte nemlig stadig på vinterdæk.

"Heldigvis er andelen af biler på vinterdæk denne sommer igen på samme niveau som i 2022, nemlig 15 procent, og det er et godt tegn. Det er nemlig vigtigt, at der er de rigtige dæk på bilen til årstiden, både af hensyn til sikkerhed, økonomi og klimaet,” siger Volker Nitz, Rådet for Større Dæksikkerhed.

Længere bremselængde, dårligere vejgreb og kortere rækkevidde

Ved høje temperaturer kan vinterdækket blive ustabilt, og det har om sommeren dårligere bremselængde og vejgreb. På våd vej har vinterdæk 15 procent længere bremselængde om sommeren, og på tør vej er der 10 procent dårligere vejgreb f.eks. rundt i en kurve.

”For at sikre det optimale vejgreb bør man derfor skifte til sommerdæk, det er ikke for sent,” påpeger Volker Nitz, som også understreger, at det er dårligt for bilens rækkevidde – både i batterikapacitet og brændstof.

”Vinterdæk har op til 15 procent højere rullemodstand, så de bruger mere energi, når bilen skal flyttes og tilmed slides de hurtigere, fordi gummiblandingen er blødere, da den er tilpasset de lavere temperaturer om vinteren. Derfor er det en god idé at få skiftet dækkene nu – og især før bilferien startes,” siger Volker Nitz.

Opgørelsen omhandler 1.480 fysisk kontrollerede biler på offentlige parkeringspladser i Jylland, på Fyn og Sjælland i uge 26.