Næsten alt i bilen bruger benzin: Denne knap kan skyde forbruget i vejret med 10 procent

Bil og motor

02/07/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er ret praktisk at vide inden de mange kilometers kørsel i løbet af sommeren!

Der er blevet skrevet vidt og bredt om omkostningerne ved at køre bil i løbet af de sidste år, da prisen på benzin og diesel nåede rekordhøjder i sommeren 2022.

Bilservice- og reparationsfirmaet Kwik Fit har derfor opfordret bilister til at tjekke, om de ikke spilder brændstof ubevidst - og på den måde også spilder penge.

Og inden, du nu tænker, at du har helt styr på, hvor meget brændstof din bil bruger, og at du tager bevidste valg i forhold til, hvad du skal slå til og fra for at spare på benzin, diesel eller strøm, så bør du nu stadig lige læse videre - for der er ikke mange, der kender til den lille knap, der kan ende med at koste dig dyrt.

(Næsten) alt i bilen bruger brændstof

Bilister vil sandsynligvis ikke blive overrasket over, at deres klimaanlæg bruger motorkraft i diesel- og benzinbiler eller batterikraft i elektriske køretøjer.

For forbrændingsmotorer kan det føre til meget større brændstofforbrug, da systemet normalt fungerer ved at tage udeluften og derefter opvarme eller afkøle den.

KwikFit har dog fortalt chauffører, at denne metode bruger meget mere brændstof sammenlignet med muligheden, der lader bilens aircondition-system bruge luften inde fra bilen.

Servicefirmaet siger, at der er en knap i bilen, som er "specifikt designet" til at lade bilister vælge, hvilken mulighed de foretrækker.

Hvis den er aktiveret, tillader recirkulationsknappen airconditionen at bruge luften inde fra bilen ved at trække den gennem ventilationsåbninger, og samtidig forhindrer den udeluften i at komme ind.

Her finder du synderen

Kwik Fit siger, at knappen "normalt" er placeret omkring aircondition-skiven, der gør det muligt for chaufføren at indstille den interne temperatur, og som oftest er en knap med et billede af en bil med en pil indeni.

Hvis chauffører bruger denne knap, vil det hjælpe med at reducere brændstofforbruget, da det belaster bilens motor mindre.

Princippet er også det samme for elbiler, da aircondition vil belaste bilens batteri mindre.

Bradley Jando fra Kwik Fit sagde: "Kompressoren kræver energi til at køre dit køretøjs klimaanlæg og vil derfor bruge en lille mængde brændstof, når systemet kører."

"Det kan øge dit brændstofforbrug med så meget som 10 procent, og virkningerne er især mærkbare på korte ture.

"Når du starter, skal airconditionanlægget arbejde hårdt for at bringe den interne temperatur ned til et behageligt niveau."

Kilde: Mirror