Mere end 60 procent af alle bilister kan ikke finde fejlen

Bil og motor

20/12/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mia R.

Det er ikke, som det var engang. Moderne biler har vist sig at gøre langt de fleste hjælpeløse.

En ekspert inden for bilindustrien har afsløret, at de fleste bilister finder deres bil for kompleks, og næsten tre fjerdedele siger, at de ikke ville være i stand til at reparere den selv.

Ifølge et studie af 1.500 bilister foretaget af køretøjsdiagnostikfirmaet OBDeleven mener over to tredjedele af de britiske bilister, at deres bil er for kompliceret til selv at kunne reparere eller endda opdage problemer.

Stigende kompleksitet i moderne biler

Juozapas Preikša, diagnostikekspert hos OBDeleven, påpeger, at bilers øgede kompleksitet har ført til, at bilister har mistet en evne, der engang blev anset for afgørende.

Han forklarede: "Evnen til at spotte og reparere fejl på køretøjer plejede at være en færdighed, mange bilister delte, hvilket betød, at mange rutinemæssige, men utroligt vigtige, reparationer kunne udføres billigt hjemme. Men da bilerne er blevet stadig mere komplekse, er bilisterne blevet for forvirrede og ubekvemme til at tage værktøjskassen frem og reparere bilen selvstændigt."

Udfordringer med selvdiagnostik og reparation

I fortiden forventedes de fleste bilister at servicere og foretage alle grundlæggende reparationer af deres køretøj selv og kun henvende sig til professionelle mekanikere for mere alvorlige sager. Men med biler, der bliver mere komplekse, er det blevet meget mere udfordrende for bilister at reparere fejl uden at bruge specialistisk diagnostisk software.

Løsning med bluetooth diagnostisk værktøj

OBDeleven fremhævede, at en moderne bil typisk har 150 elektroniske kontrolenheder (ECUs), som bruges til at styre alt fra motordele til infotainment-systemet. Juozapas noterede dog, at bilister kan købe et bluetooth-værktøj, der kan afsløre eventuelle potentielle problemer, der skal repareres, uden at besøge en mekaniker.

Potentiale for selvdiagnose

Ifølge OBDeleven var britiske bilejere i stand til at identificere næsten 65.000 fejl i deres køretøjer ved hjælp af et Bluetooth diagnostisk værktøj mellem september og november 2023. De mest almindelige problemer, som enhederne afslørede, omfattede defekte nummerpladelygter og lav batterikapacitet i nøglekort, hvilket forhindrede aktivering af centrallås.

Økonomisk besparelse ved selvdiagnose

Virksomheden bemærkede, at bilister, der selv tjekker for fejl, i stedet for at gå til et værksted for diagnosen, potentielt kunne spare hundredvis af kroner på lang sigt. Denne tendens kan tilskynde flere bilister til at anskaffe lommevenlige enheder, så de kan spotte problemer med deres køretøj uden at modtage en stor regning fra mekanikeren.

Kilde: Express