Godt nok brager salget af elbiler, som typisk fordrer meget lidt gør det selv-vedligeholdelse, fortsat derudaf.
Fra februar 2023 til februar 2024 steg antallet af elbiler med 79,4 procent eller 94.700 elbiler, viser tal fra Danmarks Statistik.
Ikke desto mindre udgjorde det samlede antal elbiler i februar blot 213.900 stk., eller 7,6 pct. af godt 2,8 mio. personbiler, og dermed kører langt de fleste bilejere fortsat rundt i en brændstofbil, som kræver pleje.
Og har man ikke smurt, støvsuget og rengjort bilen hen over vinteren, så er det en rigtig god idé at komme i gang nu forud for foråret og sommeren.
Det forklarer John Gantzhorn, teknisk chef hos Applus+ Bilsyn med cirka 130 synshaller. Her giver cirka 220 mekanikeruddannede bilsagkyndige hver dag bilejere gratis vedligeholdelsesråd med på vejen.
"Det er fuldstændig korrekt, at almindelige brændstofbiler kræver noget mere vedligeholdelse end elbiler, fordi de har en motor med en masse kompliceret mekanik og enkeltdele, der løbende skal smøres, rengøres og måske udskiftes. For at sikre bilens tilstand og værdi er det nødvendigt, at man arbejder proaktivt med den," siger John Gantzhorn.
Pas servicebogen og undgå at skader eskalerer
Som det allervæsentligste, påpeger John Gantzhorn, bør man overholde de løbende serviceeftersyn, så værkstedet opdager eventuelt begyndende fejl på bilen. Det kan for eksempel være problemer med hjulophæng, bremser eller defekter i motoren, før de udvikler sig til mere bekostelige problemer.
"Og så kan man som bilejer faktisk gøre rigtig meget selv. Ved at udvise rettidig omhu og hele tiden være opmærksom på at få repareret eventuelle defekter og slid på bilen, så tidligt som muligt, sørger man for, at skaderne ikke eskalerer, og bilen slides i stykker. Nøgleordet er forebyggelse," siger John Gantzhorn.
Ejer du en benzin- eller dieselbil, lister Applus+ Bilsyn her fem uddybende råd til, hvordan du forbereder bilen til de næste måneder og måske en kommende bilferie.
1. Motor og væsker
Motorolie: Tjek oliestanden og fyld på, hvis det er nødvendigt. Frisk motorolie i den rette mængde sikrer, at motoren kører glat og forhindrer unødvendigt slid. Husk at dit værksted altid skifter motorolien til et serviceeftersyn.
Kølervæske: Kontrollér at der er tiltrækkeligt med kølervæske, så bilen ikke overopheder. Kølervæskens udskiftningsinterval er bestemt af bilproducenten og er typisk hvert fjerde år. Dit værksted udskifter dette.
Bremsevæske: Bremsevæsken skal være på det korrekte niveau og bør udskiftes hvert andet år for at opretholde bremsernes effektivitet og sikkerhed. Bemærk at bremsevæske ikke skal toppes op. Manglende bremsevæske indikerer nemlig, hvis der enten er fejl eller slidte bremser. Dit værksted udskifter væsken.
2. Dybdegående rengøring
Udvendig vask: Fjern salt og grus fra vinteren med en grundig håndvask, som ofte kan være mere hensigtsmæssig end en tur i vaskehallen, fordi du bedre kan komme ind i skærmene og dørkanter. Sørg for at rengøre svært tilgængelige områder, hvor snavs og fugt kan føre til rust.
Indvendig rengøring: Tøm bilen for skrald og unødvendige genstande, støvsug grundigt og rengør overflader med egnede rengøringsmidler. For at forbedre kabinens luftkvalitet og komfort kan du overveje at få skiftet pollenfilteret og give A/C-anlægget en desinficerende rensning. Dette kan du selv klare ved at købe en spray i synshallen.
3. Bevægelige dele
Smøring: Anvend en passende smøremiddel til dørlåse, hængsler, soltagets bevægelige dele samt viskerarme for at sikre, at de bevæger sig frit og ikke sidder fast og evt. slides eller begynder at ruste.
Tjek: Udover smøring, tjek for eventuelle løse dele eller tegn på slid, som kan kræve justering eller udskiftning.
4. Dækskift
Sommerdæk: Skift fra vinter- til sommerdæk giver en bedre ydeevne og mere sikkerhed i varmere vejr. Kontrollér dækmønster og lufttryk for at sikre optimalt vejgreb og en effektiv brændstoføkonomi.
Inspektion: Efter vintersæsonen kan dækkene have lidt skade. Hvis du selv skifter dine dæk så sørg for at undersøge dem for revner, buler eller fremmedlegemer, som kan påvirke kørselssikkerheden, inden du monterer dem. Sørg for at dækkene kører den rigtige vej, hvis de er med rotationsretning.
5. Og så er der naturligvis…
Batteritjek: Kontrollér at polerne på dit batteri er spændt ordentligt fast, og at det ser rent ud. Er batteriet beskidt eller tilsyret, kan det producere krybestrøm, der dræner batteriet og giver startproblemer.
Lys og lygter: Gennemgå alle bilens og sikr, at de fungerer korrekt, hvilket forbedrer din synlighed og sikkerhed under kørsel.
Kilde: Applus+ Bilsyn