Mange bilister overser betydningen af at forberede deres køretøjer til den hårde vintersæson.
En ting er selvfølgelig det med at sikre sig, man har fået vinterdæk på, og at man har en isskraber i bilen til de frostkolde morgener, men der er langt mere, du bør være opmærksom på, hvis du gerne vil være god ved dig selv og din bil.
Her er fem vigtige tips til dig, der gerne vil føle dig sikker på de vinterglatte veje og samtidig passe på din bil, så du er sikker på, at den er klar til vinteren.
1. Forstå dit instrumentbræt
Kun 52 % af bilister ved, hvordan de korrekt identificerer deres biladvarselssignaler. Det er vigtigt at kende disse symboler, især i vintermånederne, hvor udfordringerne med at køre kan være større. Hvis en rød lampe tændes, bør du straks køre til et værksted. En gul lampe bør også tages alvorligt, selvom det ikke er helt så presserende.
2. Tjek dækdybde og -tryk
Vinterveje kan være glatte, og det er derfor afgørende, at dine dæk er i topform. Lovgivningen kræver en dækdybde på mindst 1,6 mm, men overvej at skifte dem ved 3 mm. Et nemt tjek? Brug en 1-krone mønt i dækkets riller:
Sådan tjekker du bilens dæk med en 1-krone mønt:
Find den brede kant rundt om mønten (den del, hvor teksten "KONGERIGET DANMARK" er indgraveret).
Placér mønten ned i et af dækkets riller med den brede kant først.
Hvis den brede kant er dækket af dækrillen (altså hvis du ikke kan se teksten), er der stadig en god mængde slidbane tilbage.
Hvis du derimod kan se hele teksten på møntens kant, kan det være tid til at overveje at skifte dækket.
3. Kontroller batteriet
Batteriproblemer er den primære årsag til nedbrud i koldt og vådt vejr. Kulde kan påvirke batteriets evne til at holde en opladning, og kondens kan forårsage korrosion. Hvis din bil har problemer med at starte, eller hvis den røde advarselslampe blinker, kan det være tid til et nyt batteri.
4. Opbevar ikke bilen indendørs hele vinteren
Selvom det kan virke som en god idé at beskytte din bil mod vinterens elementer, anbefales det faktisk at tage den ud regelmæssigt. Korte 15-20 minutters ture kan hjælpe med at holde batteriet og motoren i god stand.
5. Smør bilens døre og låse
Du har sikkert prøvet det: Du kommer ud til din bil en frostkold vintermorgen, hvor døren er frosset fast, og nu står du der og fryser og har travlt, men kan ikke komme ind i bilen. Undgå, at dørlåsene eller dørene fryser fast ved at smøre dem op, før vinterens kulde sætter ind. Brug en silikonespray eller låseolie til låsene, og tør dørtætningerne omkring med en klud fugtet med silikonespray. Det vil forhindre vand i at trænge ind og fryse, hvilket kan gøre det vanskeligt at åbne og lukke dørene.
Når du tager dig tid til at forberede din bil til vinteren ud fra disse fem punkter, kan det gøre en stor forskel for din køreoplevelse i vintermånederne. Vær proaktiv, og sørg for, at din bil er vinterklar for at undgå unødvendige problemer på vejene
Disse fem råd er givet af A-Plan Insurance
Har du en elbil, kan du overveje at tjekke følgende punkter:
Planlæg flere stop ved længere ture – batterier bliver typisk hurtigere afladet i koldt vejr
Forvarm bilen, mens den er tilsluttet opladeren – når kabinen er varm fra start, sparer du på strømmen på køreturen
Tjek bilens dæktryk løbende – de har stor betydningen for batteriets rækkevidde
Undgå høj hastighed – det dræner batteriet hurtigere
Ofte tager det mindre strøm at bruge sædevarmen frem for at opvarme hele kabinen
Læs også guiden her om de ting, du bør have i din bil om vinteren.