Eksperter advarer mod populær metode til afisning af bilruder: Kan resultere i skader og bøder

Bil og motor

19/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mia R.

I takt med at temperaturen falder over Danmark, advarer eksperter bilister mod en populær metode til at fjerne is fra bilruden, som de har set cirkulere på sociale medier.

Bilister er blevet opfordret til ikke at følge et social media-hack for at fjerne is fra bilens forrude, da denne metode har vist sig at kunne forårsage alvorlige konsekvenser.

Flere videoer har vist influencere, der i deres desperation for at få en isfri forrude, benytter deres betalingskort til at skrabe isen af.

Specialister fra Spencer Flint har dog udsendt en frisk advarsel forud for vinteren og opfordrer bilister til at stoppe med at bruge denne metode.

Potentielle lovovertrædelser og skader

Brug af betalingskort kan ikke kun skade forruden, men også sætte bilister i en situation, hvor de overtræder loven.Hvis isen ikke fjernes korrekt, kan det resultere i, at bilister bryder en simpel trafiklov.

Loven fastslår, at bilister skal have fuldt udsyn til vejen, hvilket ikke er muligt, hvis kun en del af isen er fjernet fra forruden.

Samtidig understreger RAC (The Royal Automobile Club), at det er utilstrækkeligt kun at fjerne is fra førersiden af forruden.

Konsekvenserne ved en ridset forrude

Sam Sheehan, en ekspert fra Cinch, advarede om, at brug af et CD-cover eller et kreditkort til at fjerne is fra forruden kan ridse overfladen eller beskadige tætningerne omkring vinduerne.

Ed Colley fra AutoGlass påpegede endvidere, at glasskader endda kunne føre til, at bilister dumper deres årlige MOT-test (svarende til det danske syn).

Anbefalinger fra eksperter

Eksperter anbefaler i stedet, at bilister altid bruger et ordentligt afisningsværktøj, når det er muligt.

"Invester i en isskraber og en afisningsspray. De er billige, simple og vil spare dig tid, og så undgår du frosne fingre," siger repræsentanter fra Spencer Flint, som tilføjer, at det er en lovovertrædelse at køre med en forrude, der er dækket af is eller sne, hvilket kan resultere i en bøde, men også frakendelse af kørekort i tilfælde, hvor der er meget begrænset udsyn.

Express skriver, at mens det kan virke fristende at ty til hurtige løsninger i den kolde vintermorgen, opfordrer eksperterne bilister til at tage de ekstra minutter, det tager at fjerne isen korrekt fra bilens forrude, for at undgå potentielle skader og lovovertrædelser.