Koster 1000 kroner i bøde: Tusindvis af danske bilister glemmer dette netop nu

112

16/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Er du opmærksom på at huske det?

Når du tænker tilbage på 2011, hvad husker du så?

Måske husker du ulykken på Præstø Fjord, hvor to lærere og 13 elever kæntrede. Måske husker du jordskælvet i Christchurch, New Zealand. Måske blev du forfremmet, måske blev du gift, der skete mange ting det år.

En af de ting, jeg imidlertid er ret sikker på, du ikke lige husker som det første, er, at et særligt EU-direktiv trådte i kraft. Nuvel, det sker hele tiden, for lovgiverne i EU skal jo også have noget at lave, men netop dette direktiv har haft direkte indflydelse på både din, min og alle andres sikkerhed, når vi kører rundt i trafikken.

Det direktiv, jeg tænker på, gjorde nemlig, at nye biler ikke længer automatisk skulle tænde baglygterne, når de blev startet op.

Derfor blev det indført

Det var et forsøg på blandt andet at gøre noget godt for klimaet, fordi de mange millioner lygter i EU derfor ikke behøver at lyse op, når det er lyst, men det viste sig hurtigt, at det nye direktiv gav problemer - faktisk i en sådan grad, at reglerne blev ændret igen i 2016.

Her blev der indført et krav om, at alle nye biler skulle have en lyssensor, der automatisk tænder nærlyset, når det bliver mørkt.

Men hvad så med de biler, der blev produceret mellem 2011 og 2016? Hvis du kører rundt i sådan en, risikerer du både at sætte din og andre sikkerhed på spil, ligesom du også er i fare for en bøde på 1000 kroner.

Og det er et massivt problem på de danske veje. Faktisk viste en undersøgelse tilbage i 2020, at næsten 3 ud af 4 danske bilister (74 procent) har oplevet, at andre trafikanter har kørt rundt med slukkede baglygter, selvom det var lygtetændingstid.

Hvad er lygtetændingstiden?

Ifølge Rådet for Sikker Trafik er lygtetændingstiden fra solen går ned til solen står op, samt når sigtbarheden er nedsat, fx når det regner, sner eller er tåget. Når man kører i en tunnel, skal der også være lys på bilen.

Det er ikke ulovligt at køre med slukkede baglygter, når det er lyst. Men lige så snart solen går ned, eller sigtbarheden er nedsat, skal baglygterne være tændt.

Det koster 1.000 kr. i bøde, hvis man glemmer at tænde baglygterne i lygtetændingstiden, eller hvis man har lygtefejl på bilen.