5 ting, der gør det markant anderledes at køre elbil frem for benzin eller diesel

Bil og motor

17/04/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Faktisk kan rutinen fra kilometerne bag rattet være farlig, fordi man lulles ind i en falsk følelse af tryghed.

Mange år bag rattet har selvfølgelig medført en vis kørerutine.

Men rutinen kan være en farlig passager, hvis du skifter til elbil.

Elbilerne reagerer nemlig anderledes, end du har været vant til med benzin- og dieselbiler, og samtidig er de fleste elbiler både større og tungere, end du har været vant til.

Få her nogle gode køreråd fra Christian Jensen, tekniker hos Bridgestone, så du bliver opmærksom på, hvordan du håndterer forskellen ved at køre elbil fremfor benzin- eller dieselbil.

Enorm motorkraft i elmotorer

Forskellen på en forbrændingsmotor, som vi kender fra benzin- og dieselbiler, og markant sammenlignet med en elmotor.

"Der ligger en enorm motorkraft i elmotorer – og det skal du være opmærksom på, når du sætter i gang eller skal accelerere. Vægtoverførslen er skarpere og meget mere intens end vægtoverførslen i en benzin- eller dieselmotor," indleder Christian Jensen.

Selv et let tryk på speederen har stor effekt

Når du trykker på speederen er reaktionstiden kort i en elbil, og elmotorens fulde kraft vil være til rådighed med det samme.

Man siger også, at elbilen har 100 procent moment fra starten. Det opleves markant anderledes, end du har været vant til i diesel- eller benzinbilen, hvor motoren har en vis reaktionstid.

Tung vs let bil

Nogen beskriver de større elbiler som tankvogne – de refererer nok ikke kun til bilens fysiske størrelse og fremtoning, men også til dens vægt. Generelt får du i elbilen flere hundrede ekstra kilo at tæmme. Og det kan mærkes, både ved sving og nedbremsning.

"Har du udskiftet din mellemstørrelse benzin- eller dieselbil med en el-SUV, kan vægtforskellen sagtens være på plus 500 kg. Større og tungere biler reagerer anderledes, og det skal du som bilist være opmærksom på," siger Christian Jensen.

Det er gængs opfattelse, at elbiler pga. deres vægt har længere bremselængde end benzin- og dieselbiler. Men det er ikke helt korrekt, fortæller Christian Jensen.

"Elbilens øgede vægt er i sig selv ikke et problem – så længe man har vejgreb. Men hvis bilen fuldstændigt mister vejgreb, fx fordi man kører på sommerdæk og rammer frost på vejen, så øges bremselængden markant pga. bilens vægt. Derfor er det ekstra vigtigt at vælge det rigtige dæk til bilen og årstiden – det gælder i øvrigt ikke kun for elbiler, men for alle biler," påpeger Christian Jensen.

Bremser når du slipper speederen

Fra almindelige biler har du været vant til, at når du slipper speederen, så ruller bilen videre, og farten aftager gradvist. En elbil bremser, når du slipper speederen.

Hvor meget den bremser, afhænger af din indstilling af regenerering i bilen.

"Når elbilen bremser, regenererer den som regel energi, dvs. at den fører strøm tilbage til batteriet. Allerede i det øjeblik, du bare slipper speederen på en elbil, bremser den," forklarer Christian Jensen.

Intet gearskifte

Elbiler har ikke en konventionel gearkasse, men kører altid som en bil med automatisk gearkasse, hvor du ikke skal skifte gear.

Elbilen trækker jævnt, og du oplever i sagens natur ikke rykket fra gearskifte.

Det giver en mere behagelig kørsel fx i travl stop-and-go-trafik i byen eller i en motorvejskø – men kan måske også gøre dig lidt mere uopmærksom på den aktuelle hastighed.

Har du fået mod på en elbil, så kan du garanteret få en prøvekørsel hos din bilforhandler, før du beslutter dig.