Sådan holder du dine stueplanter friske, så de er klar til foråret

30/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mathias Hildebrand Torp

Dine stueplanter hviler over vinteren, men de skal alligevel plejes en smule, så de er klar når solen og varmen kommer tilbage.

Stueplanter har en tendens til at vokse i forårs- og sommermånederne, hvor væksten aftager eller går i stå i efterårs- og vintermånederne.

Dette kan være svært for ejere, da planter ikke har brug for samme mængde vand eller næring og kan blive påvirket når vi skruer op for varmen.

På grund af planterne på vej ind i deres hvileperiode, anbefales det ikke at fodre dem hele vinteren.

Garteren Morag Hill fortæller til Express: "De har også brug for denne tid til at hvile, og at opmuntre dem til at vokse vil sætte dine planter under for meget belastning, hvilket forårsager svag vækst, når de vågner igen om foråret."

Tjek for fejl

Kryb i stueplanter ekstremt almindelige og kan nemt forvises, hvis de opdages hurtigt.

"Fjern og behandl eventuelle skadedyr, hvor det er muligt. Komposter planten, hvis den ikke bliver bedre. Det er ikke værd at risikere dine andre planter for at forsøge at redde en, der ikke klarer det."

De mest almindelige skadedyr omfatter hvide fluer, spindemider og skælinsekter, som alle kan ses på bladene eller i jorden.

Placer dem på lysere steder

Med vinteren lige om hjørnet, bliver dagene uundgåeligt kortere, og planterne vil modtage mindre sollys.

Flytter du dem tættere på en lyskilde vil det holde dem "sunde". Ejere bør også klippe eventuelle beskadigede blade af for at give dem en opfriskning.

Eksperten tilføjede: "Pop dine planteekstrakter tættere på en solrig vindueskarm - bare sørg for, at du ikke trækker et gardin eller rullegardin foran dem og utilsigtet efterlader dem ude i kulden."

Reducér vanding

Morag fortalte: "Generelt vil dine planter have brug for mindre vand i løbet af efteråret og vinteren. Derfor skal du reducere, hvor meget du giver dem at drikke."

"Sovende planter har ikke brug for meget vand. For meget vil samle sig i bunden af ​​potten og ødelægge rødderne, hvilket forårsager svag vækst," fortsatte Morag.

Stueplanter "har brug for tid til at hvile" i vintermånederne, så det kan være skadeligt for dem, hvis de er placeret tæt på en varmekilde, eller hvis rummet bliver særligt varmt.

Planter i opvarmede rum kan tørre hurtigere ud, så sørg for, at de er godt hydreret og ikke bliver et mål for skadedyr.