Forside Generelle nyheder Ofte overset Gmail-indstilling kan give andre adgang til dine mails

Ofte overset Gmail-indstilling kan give andre adgang til dine mails

Google Gmail
Diego Thomazini / Shutterstock.com

Din Gmail kan være mere åben, end du tror

Stærke adgangskoder og totrinsbekræftelse hører til blandt de mest almindelige anbefalinger, når man skal sikre sin mailkonto.

Men selvom begge dele er på plads, kan der stadig være en adgang til Gmail, som mange brugere helt har glemt.

Det handler om funktionen maildelegering, der gør det muligt for en anden Google-konto at få adgang til ens indbakke uden at kende adgangskoden.

Google oplyser selv, at en delegeret bruger blandt andet har mulighed for at læse, sende og slette mails.

Funktionen er udviklet til situationer, hvor eksempelvis en kollega eller assistent skal hjælpe med at administrere en indbakke.

Det skriver mediet Geek Spin.

Adgangen kan være glemt

Problemet kan opstå, hvis man på et tidligere tidspunkt har givet en person adgang og efterfølgende har glemt det.

En delegeret bruger logger nemlig på med sin egen Google-konto og åbner derefter den konto, som vedkommende har fået adgang til.

Det betyder, at delegeringen fungerer uafhængigt af ejerens almindelige login.

Derfor kan det være en god idé at kontrollere indstillingen, hvis man tidligere har delt sin indbakke med en kollega, ven eller en anden person.

Google understreger samtidig, at en delegeret bruger ikke kan ændre kontoens adgangskode eller få adgang til alle de øvrige indstillinger på Google-kontoen.

Adgangen omfatter selve mailen.

Sådan tjekker du din konto

Det er muligt at foretage kontrollen direkte i Gmail.

På en computer skal man åbne Gmail, gå til Indstillinger og derefter vælge alle indstillinger.

Her finder man fanen Konti og import, hvor sektionen om adgang til kontoen viser, om der er delegerede brugere.

Hvis der fremgår en konto, som ikke længere skal have adgang, kan man fjerne den ved at vælge slet ud for adressen.

Google anbefaler desuden generelt, at brugere, der har mistanke om uautoriseret adgang, gennemgår deres Gmail-indstillinger og udfører et sikkerhedstjek af kontoen.

Der er derfor ikke nødvendigvis tale om et sikkerhedshul. Funktionen er en legitim del af Gmail, som brugeren selv skal aktivere.

Men hvis man har glemt en tidligere delegering, kan det betyde, at en anden person har langt større indsigt i indbakken, end man måske selv er klar over.

Ads by MGDK