'Ukendt' parkeringsregel skaber forvirring - kan koste dig det tredobbelte

112

31/08/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Kendte du den regel?

Hvor mange parkeringsafgifter kan man egentlig få for den samme ulovlige parkering?

En ting er, at det er godt irriterende at vende tilbage til sin bil for at se en gul seddel under vinduesviskeren, men forestil dig så, at der er flere af de famøse sedler.

Hvis du har oplevet det, ved du, at det faktisk kan ske - hvis du ikke har, har du måske haft den opfattelse, at man kun kunne få en afgift for den samme ulovlige parkering.

Og indtil for et par år siden ville du faktisk have ret.

Hvor mange gange kan man straffes?

Det grundlæggende princip i lovgivningen har altid været, at en person kun kan straffes én gang for den samme overtrædelse.

"Bilisten var ikke i nærheden af sin bil i den pågældende tidsperiode og kunne derfor ikke være klar over, at han havde begået en fejl første gang. Det var ikke angivet i færdselsloven, at der kunne pålægges flere afgifter for samme overtrædelse. Vi valgte derfor at føre denne principielle sag videre til retten. Lovgivningen skal have en klar hjemmel til at straffe borgerne," udtalte advokat Casper Schad fra FDM.

Kommunen havde dog en anden opfattelse. De hævdede, at bilisten forsøgte at omgå reglerne ved bevidst at fjerne den første afgift og undlade at betale for parkering.

Sagen endte med at blive prøvet ved Østre Landsret, og det sluttede med, at det blev slået fast, at man kun kunne pålægges en enkelt afgift for en specifik overtrædelse - altså kun en bøde per ulovlig parkering.

Men tiderne ændrer sig jo ...

Så mange afgifter kan du få

For at forhindre bilister i bevidst at omgå loven for at undgå at betale det fulde parkeringsgebyr, blev loven ændret for nogle år siden.

Derfor er reglen om, at man kun kan blive straffet en enkelt gang for en parkeringsovertrædelse, blevet ophævet. I dag kan du nemlig få op til tre parkeringsafgifter for den samme ulovlige parkering, hvis vi taler offentlige parkeringsarealer.

Der skal dog gå mindst 24 timer mellem hver afgift.

Ikke overraskende har lovændringen skabt en del forvirring blandt danske billister, og der er stadig de, der til den dag vil holde fast i, at man kun kan få en bøde per ulovlig parkering - men den tid er altså forbi.