Toppede i juli sidste år - sådan sikrer du dig, når du er væk på sommerferie

112

27/06/2023

Foto: Det Kriminalpræventive Råd
Foto: Det Kriminalpræventive Råd

Skrevet af J. Bøgen

Det er ikke i december, som mange ellers tror.

Sommerferien nærmer sig, og dermed er det tid til at hive de gamle indbrudsforebyggende tricks op ad kufferten. Juli er historisk en af de mest indbrudsplagede måneder!

Der er nemlig frit spil på mange villaveje, medmindre naboerne er gode til at samarbejde om feriehjælp og snyde tyven med simple tricks. 

Sidste år var juli endda den måned, hvor der blev begået flest indbrud på landsplan. Der er derfor god grund til at være ekstra opmærksom i ferietiden, så du ikke kommer hjem til en ærgerlig overraskelse. 

Et stærkt nabolag er nøglen

Indsatsen med at få danskerne til at huske feriehjælpen er en af kerneopgaverne for de knap 1.000 frivillige ildsjæle, der har meldt sig som ‘Nabovenner’, der hvor de bor. Nabovenner er Nabohjælps særligt dedikerede nabohjælpere, som tager en ekstra tørn for at samle deres nabolag om at forebygge indbrud og skabe tryghed.  

En af dem er Allan Therkelsen fra Herlev, der i øjeblikket går rundt og uddeler feriehjælps-postkort i alle naboernes postkasser:  

"Op til alle ferieperioder gør jeg mine naboer opmærksomme på, at nu er det tid til at aftale feriehjælp. Det betyder meget, at man kan tage trygt afsted på ferie, når man ved, at der bliver holdt godt øje med huset," siger han.  

Nabovennerne arbejder for at skabe stærke nabolag, hvor naboerne samarbejder om indbrudsforebyggelse og rykker sammen, når der er brug for det. 

"Det gode naboskab er en forudsætning for god Nabohjælp og dermed effektiv forebyggelse af indbrud. Et stærkt naboskab skaber samtidig tryghed, fordi man passer på hinanden. Alt det arbejder Nabovennerne for at realisere," siger Julie Kofoed, kommunikationskonsulent i Nabohjælp

Vi skal holde fast i at aftale feriehjælp 

Der er i høj grad brug for Nabovennernes indsats med at opfordre til feriehjælp, for danskerne er blevet dårligere til at aftale feriehjælp, inden de smutter på ferie. Det viser den seneste måling af danskernes indsats med at forebygge indbrud. 

Sidste år svarede 60 procent af danskere i hus, at de laver aftaler med naboen om at kigge efter boligen i ferien. I 2020 svarede 67 procent, at de laver naboaftaler. Det er vigtigt at vende udviklingen, da opmærksomme naboer især standser tyven.  

Aktiv Nabohjælp kan ifølge forskning forebygge op mod hvert 4. indbrud. I Nabohjælps app kan du invitere dine mest betroede naboer til at passe på dit hus, mens du er på ferie.  

"Så får dine feriehjælpere løbende gode råd og påmindelser om at få huset til at se beboet ud; fx ved at parkere en bil i indkørslen, tømme postkassen eller flytte rundt på ting. Påmindelserne i appen gør, at feriehjælpen bliver mindre tilfældig, og det er netop systematikken, der snyder tyven," siger Julie Kofoed. 

Sådan snyder du tyven i ferien   

  • Arrangér feriehjælp med dine betroede naboer i Nabohjælps app.  

  • Fjern synlige værdifulde genstande, der kan ses gennem vinduerne.   

  • Efterlad lidt opvask, vasketøj eller børnenes legetøj fremme – det signalerer, at der er nogen hjemme.  

  • Sæt en timer på din radio og dit lys, eller brug et fake-tv, så dit tv ser tændt ud.   

  • Lås dine redskaber og dit værktøj inde i redskabsskuret, så de ikke kan bruges til at bryde ind.  

  • Klip hækken ned til 1,6 meter, så tyven nemmere bliver set af forbipasserende.   

Fakta: Indbrud i 2022 

Januar - 1222

Februar - 1338

Marts - 1192

April - 1062

Maj - 1222

Juni - 1080

Juli - 1486

August - 1171

September - 1163

Oktober - 1211

November - 1379

December - 1443