Fantastisk nyhed: Nu bliver det lov

Forbrug

27/06/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det skal ordnes inden 2027.

Kan du huske dengang, det ikke gav dig angst og panik, når din telefons batteri var nede på få procent, og du ikke havde en oplader ved hånden?

Det var så dejligt nemt: Man kunne jo bare tage batteriet ud og sætte et fuldt opladt reservebatteri i, som mange havde som en fast del af for eksempel deres festivaludstyr.

Og nu er der godt nyt, hvis du savner den tid.

EU har nemlig vedtaget en ny lov, som betyder, at alle smartphones skal have udskiftelige batterier i senest 2027 - og det samme gælder faktisk alle andre enheder som tablets og kameraer.

Det skriver EU-Parlamentet på sin hjemmeside.

Skal beskytte klima og forbrugere

Loven er ment som et skridt i kampen for klimaet, ligesom det også skal gøre det billigere for forbrugerne. Smartphones er notorisk kendt for at kræve særlige tekniske egenskaber, hvis man skal have skiftet et batteri, og det kan sagtens koste firecifrede beløb at få det ordnet hos en ekspert.

"For klimaet og for os forbrugere er det afgørende, at vi kan udskifte batterier i vores elektronik. På den måde kan vi genanvende batterier og slippe for at købe nye enheder alene på grund af et gammelt batteri," siger Christel Schaldemose, der er gruppeformand for de danske socialdemokrater i EU-parlamentet, ifølge Ekstra Bladet.

Helt konkret betyder loven, at elektronikproducenterne skal udvikle deres modeller, så man nemt og hurtigt kan fjerne og udskifte batterierne.

Drastisk gentænkning

EU-Parlamentet skriver, at det vil "kræve drastisk gentænkning hos producenterne, da de fleste gemmer batteriet væk og kræver specialiserede værktøjer og højt kendskab for at kunne udskifte dem."

Udover reglerne omkring udskiftelige batterier vil der også blive indført et såkaldt digitalt pas for "lette elektriske køretøjer", som tæller for eksempel elløbehjul og genopladelige industrielle batterier på mere end to kWh. Passer skal gøre det muligt at holde øje med CO2-aftrykket.

Loven er det seneste kapitel i EU's kamp for at give det europæiske marked et mere strømlignet udtryk, som skal gøre det lettere og billigere for forbrugerne.

I slutningen af sidste år blev Apples egen oplader for eksempel lagt i graven af EU, da der senest d. 27. december 2024 skal være en fælles opladertype for alle telefoner, tablets og kameraer i EU - helt præcist skal det være opladerstik af typen USB-C, som allerede bruges til stort set alle andre smartphones og tablets end Apples produkter.

Det er dog langtfra første gang, at EU går efter et mere strømlinet udtryk.

I slutningen af 2022 gav de Apples egen oplader dødsstødet, da man senest i 27. december 2024 skal have USB-C som fælles oplader for alle mobiltelefoner, tablets og kameraer i EU.