Sommerhusejere flygter - dige i fare for at briste på grund af vandet

112

20/10/2023

Foto: Presse-fotos.dk
Foto: Presse-fotos.dk

Skrevet af J. Bøgen

Syd- og Sønderjyllands Politi giver en status, inden vandstanden forventes at stige endnu mere.

Stormen, der begyndte at ramme Danmark i går, er slet ikke toppet endnu, hverken hvad angår vindstyrke eller forhøjet vandstand.

Alligevel er der allerede massive oversvømmelser mange steder, særligt i det sydlige Jylland.

Flere sommerhusbeboere har valgt at følge politiets opfordring og forlade deres sommerhus i de udsatte områder inden fredag morgen - og særligt i Sandersvig i Haderslev Kommune har det nok været en rigtig god idé.

Kl. 4.30 i nat skrev Syd- og Sønderjyllands Politi nemlig, at der er risiko for, at et dige simpelthen kan briste på grund af de massive vandmasser.

"Politiet har foretaget en grundig søgning i området og været i dialog med enkelte beboere, der efterfølgende valgte at forlade området," lyder det fra politiet.

Oversvømmede veje og afbrudt strøm

Ud over de få evakueringer er natten imidlertid gået uden de store udfordringer, skriver politiet videre.

"En række vejstrækninger i de lavtliggende områder er oversvømmet. Enkelte træer er desuden væltet i politikredsen som følge af vinden. Det har medført en enkelt trafikulykke, men der har ikke været alvorlig personskade," skriver politiet.

Netselskabet N1 har desuden valgt at slukke for strømmen i enkelte sommerhuse i Haderslev Kommune. Det er helt planlagt, da man vil skåne udstyret i tilfælde af, at for eksempel kabelskabe bliver oversvømmet. De berørte beboere var blevet varslet på forhånd.

Vandstanden ved den danske kyststrækning, kan nogle steder blive så høj, at der ikke er set lignende i mere end 100 år.

Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) har varslet forhøjet vandstand i kategori 3, som indikerer “meget farligt vejr”.

Vandstanden ventes at toppe natten til lørdag, hvor man i det Sydlige Lillebælt kan forvente forhøjet vandstand på op til 2,4 meter over normalen.