Det er som regel en glædelig dag, når størstedelen af danskerne får udbetalt deres løn eller offentlige ydelser den sidste hverdag i måneden. Men for mange ender det galt.
Ny forskning fra ROCKWOOL Fonden viser, at anmeldelser om volds- og seksualforbrydelser stiger med hele 77% dagen efter lønningsdag. Således bliver hver fjerde voldtægt begået i de tre dage efter udbetaling af løn og overførselsindkomster.
Årsagen skal sandsynligvis findes i det høje forbrug af alkohol og narkotika i dagene efter lønningsdag, hvilket også viser sig som stigninger i fx spirituskørsel og anmeldelser af ulovlig besiddelse af stoffer.
”Når folk får penge på lommen, vil mange gerne ud at feste. Og kombinationen af alkohol, stoffer og mange mennesker i nattelivet er en farlig cocktail,” fortæller Mikkel Mertz, forsker i ROCKWOOL Fonden, og fortsætter:
”Jeg må indrømme, at det overraskede mig, hvor meget kriminalitet, der bliver begået i de her få dage om måneden.”
Han kan se, at lovovertrædelserne dækker over en bred palet af alvorlig og personfarlig kriminalitet. Blandt andet stiger antallet af grove voldstilfælde med over 40%, og blufærdighedskrænkelser stiger med hele 190%.
”Disse tal viser, at der er en mørk side af lønningsdagen, vi har brug for at få belyst,” siger han.
Overvægt af kontanthjælpsmodtagere
Det er folk fra alle sociale lag, der bidrager til den høje kriminalitet efter lønningsdag. Det gælder både mænd og kvinder, personer med korte og lange uddannelser, og både lønmodtagere, selvstændige og modtagere af offentlige ydelser.
Der er dog særligt én gruppe, der skiller sig ud: Kontanthjælpsmodtagerne står for klart den største stigning og udgør hele 23% - altså næsten en fjerdedel – af den samlede udvikling i kriminaliteten efter lønningsdagen.
”Det er bemærkelsesværdigt, at modtagere af kontanthjælp fylder så meget i statistikken, når de ellers udgør en relativt lille gruppe i samfundet,” mener Mikkel Mertz.
Pres på politi og sundhedsvæsen
Forskningen viser desuden, at den voldsomme stigning i kriminaliteten i dagene efter udbetaling af løn og overførselsindkomster lægger pres på politiet og sundhedsvæsenet. Antallet af henvendelser til hospitalet vokser markant, og politiet opklarer færre forbrydelser, der ikke er relateret til volds- og seksualforbrydelser, såsom tyveri, indbrud og røveri, i de dage.
”Hvis man har en ambition om at lette presset på politibetjente og sundhedspersonale, så kunne en mulig løsning være at variere, hvornår løn og ydelser bliver udbetalt. Det vil sandsynligvis få færre til at tage den helt store bytur på samme tid, hvilket medfører færre konflikter i nattelivet, der ender med vold og voldtægt,” siger Mikkel Mertz og fortsætter:
”Den løsning kan dog være forbundet med andre udfordringer og er ikke uden visse administrative omkostninger, så det må være op til politikerne at vurdere, om det er den rigtige vej at gå.”
Læs mere om analysen her: http://www.rockwoolfonden.dk/udgivelser/vold-og-seksuelle-overgreb-stiger-markant-efter-udbetalingsdage