Kan ende hos politiet - 300.000 danskere har fået vigtigt brev fra Skattestyrelsen

112

05/07/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det kan få store konsekvenser at ignorere.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Skattestyrelsen har fra 2019 til 2022 udsendt over 300.000 varslingsbreve om nummerpladeinddragelse til borgere og virksomheder, der ikke har betalt deres motorafgifter.

Og risikoen for at få inddraget nummerpladerne har åbenbart været lige præcis det incitament, de mange danskere har haft brug for.

Varslingsbrevene har nemlig medvirket til indbetalinger for 445 mio. kr, og betalingsprocenten i 2022 er den højeste siden 2019 med 69 procent.

Det skriver Skattestyrelsen i en pressemeddelelse.

Lidt mere end halvdelen betalt

De mere end 300.000 borgere og virksomheder, der har modtaget brevene, har ikke betalt deres periodiske motorafgifter rettidigt på et eller flere køretøjer. Det drejer sig bl.a. om vægtafgift og grøn ejerafgift.

Inden et varslingsbrev udsendes, har Skattestyrelsen sendt både en opkrævning og en rykker. Brevene oplyser om det skyldige beløb og varsler, at køretøjerne i sidste ende risikerer at få inddraget nummerpladerne af politiet, hvis afgifterne ikke betales.

Varslingsbrevene, der repræsenterer skyldige beløb til en værdi af knap 840 mio. kr., har efterfølgende ført til indbetalinger for 445 mio. kr. - altså lidt mere end halvdelen af det skyldige beløb.

"Vi er nået igennem til mange, men der er desværre stadig en forholdsvis stor gruppe, der fortsat ikke reagerer på vores henvendelser. De løber nu den risiko, at deres nummerplader bliver inddraget. Vi så helst, at det ikke var nødvendigt, og at man fik betalt det, man skylder. Men det er desværre udfaldet, når man ikke bare overser én, men flere henvendelser fra os," siger Sune Thvilum-Kannegaard, underdirektør i Skattestyrelsen.

Mere end to tredjedele betalte sidste år

Skattestyrelsens initiativer har øget antallet af udsendte varslingsbreve og andelen af indbetalinger sammenlignet med tidligere år.

I 2022 er der sendt over 170.000 varslingsbreve med skyldige beløb på over 295 mio. kr. hvorefter Skattestyrelsen har registreret indbetalinger på over 205 mio. kr.

"Vi kommer fra et udgangspunkt, hvor indsatsen ikke var tilstrækkelig. Vores systemer kunne hverken sende varslingsbreve eller underrette politiet. Vi måtte starte indsatsen manuelt og har derfra kunne opskalere til den effekt, vi ser i dag. Vores indsats har betydet, at vi har fået indbetalinger for 445 mio. kr. siden 2019. Det er et godt resultat, der viser, at vores indsats siden 2019 har en effekt, og vi forventer yderligere forbedringer i 2023," siger Sune Thvilum-Kannegaard.

Hvis varslingsbrevene ikke har nogen effekt, kan Skattestyrelsen overdrage sagen til politiet, som netop har hjemmel til at inddrage nummerplader fra borgere.

Ud over nummerpladeinddragelse kan Skattestyrelsen oversende borgere og virksomheders ubetalte periodiske motorafgifter til inddrivelse hos Gældsstyrelsen.