Flere og flere bliver stjålet - 4 tips til at sikre din elcykel

112

21/03/2023

Foto: GF Forsikring
Foto: GF Forsikring

Skrevet af J. Bøgen

Der er kommet tre gange så mange elcykler på den danske veje på bare fem år.

Det er ikke kun cyklisterne, der er vilde med erstatningen for rugbrødsmotoren. Også cykeltyvene har fået øjnene op for elcyklerne.

Det bekræfter skadedirektør i GF Forsikring Per Haulund:

"Vi kan se en tendens til, at tyveri af elcykler fylder mere og mere i statistikken. Vi har spurgt rundt i teamet, der behandler cykeltyverier, og de får klart flere opkald fra medlemmer, der har fået stjålet deres elcykel," siger han og fortsætter:

"En af forklaringerne er, at elcykler i den grad er blevet populære. I dag er det stort set alle segmenter, unge som gamle, der kører på elcykel – men det gør også, at cykeltyvene har fået øjnene op for elcyklerne. De er i høj kurs, fordi de ofte koster 15-20.000 kroner."

Tre gange så mange på fem år

Meldingen fra GF Forsikring kommer i kølvandet på helt nye tal fra Danmarks Statistik, som viser, at antallet af importerede elcykler er steget fra 40.000 i 2017 til cirka 120.000 i 2022.

På få år er elcyklerne altså blevet mere almindelige i gadebilledet og dermed også i statistikken for antallet af tyverier.

Det skyldes ikke alene, at der er kommet flere elcykler til, men også at de er let omsættelige. 

"Elcyklerne er guf for tyvene, fordi de er lette at sælge videre – og det skal man som ejer af en elcykel være opmærksom på. Men man kan man med en lille indsats gøre meget for at forebygge at få sin elcykel stjålet – ved fx at tage batteriet med sig, når man forlader cyklen, låse den til noget fast, fx en lygtepæl, eller investere i en gps-tracker, så man let kan spore den," slutter Per Haulund.

Sådan forebygger du tyveri af din elcykel 

  • Tag batteriet med, når cyklen parkeres. Cykeltyve kan godt nøjes med bare at stjæle batteriet, da de er nemme at omsætte

  • Sørg for at låse din elcykel fast. Hvis det er muligt, bør cyklen låses fast om fx en lygtepæl eller cykelstativ med en forsikringsgodkendt kædelås. Derhjemme skal cyklen også låses godt og helst sættes indendørs. Din private bopæl er desværre ikke et sikkert helle for cykeltyvene

  • Installer en gps-tracker, så du kan spore cyklen, hvis den bliver stjålet – og så du hurtigt kan finde frem til den igen

  • Tjek forsikringen: en elcykel er som bekendt ofte langt dyrere end en almindelig rugbrødscykel, så man bør sikre sig, at man ikke er underforsikret.