I starten af ugen udsendte DMI et forvarsel om, at dele af Danmark kan blive ramt af voldsomt vejr i form af vind af stormstyrke og forhøjet vandstand mange steder.
I dag er det varsel blevet opgraderet. Danmark bliver torsdag og fredag ramt af stormen Pia, og DMI's varsel er opgraderet til kategori 2, som betyder farligt vejr.
Den opmærksomme læser vil nok have bemærket, at stormen rammer lige op til juledagene, og der er risiko for, at den kraftige vind kan få voldsom indvirkning på den kommende juletrafik.
Her får du et overblik over, hvordan tog, færger og broer gør sig klar til stormen, og hvordan de eventuelt kan blive ramt.
Vejdirektoratet advarer om ændringer
Vejdirektoratets prognose for juletrafikken lød tidligere på måneden, at man ikke forventede de store forsinkelser på vejene i forbindelse med juletrafikken.
Dog anbefalede man, at man var opmærksom på d. 22. og 23. december, da der sandsynligvis ville være flest biler på vejene netop der.
Til TV 2 fortæller Vejdirektoratets trafikcenter dog nu, at prognoserne for trafikken kan nå at ændre sig, hvis Pia ender med at skabe kaos på vejene. Hvis det sker, vil en stor del af juletrafikken nemlig sandsynligvis flytte sig til lørdag d. 23. december, og det vil i så fald kunne give voldsomt tæt trafik med risiko for køer.
Anbefalingen lyder, at man løbende følger med i trafikopdateringerne og holderøje med, om eventuelle broer eller færger, man har planer om at benytte, bliver lukket som følge af stormen.
Storebæltsbroen risikerer at lukke
På Storebæltsbroen forventer man a få omkring 40.000 biler over i løbet af fredag d. 22. december, men det kan altså ende med at blive markant færre.
For hvis middelvinden på broen når over 25 meter i sekundet, vil broen simpelthen lukke for al biltrafik.
Allerede ved middelvinde på 10 m/s kommer der restriktioner for vindfølsomme køretøjer, og man kan derfor allerede godt regne med, at det ikke er alle køretøjer, der får lov til at køre ud på broen i løbet af torsdag og fredag.
Hvis der kommer sne, eller det bliver meget vådt på vejene – sidstnævnte bliver formentlig en realitet torsdag – kan det påvirke muligheden for at aflæse nummerplader i betalingsanlægget.
Derfor opfordrer Sund & Bælt, der står for driften af Storebæltsbroen, til, at man får renset sin nummerplade for is og snavs, så den kan bruges til at betale, hvis man er tilmeldt nummerpladebetaling.
Banedanmark har beredskab klar
Togtrafikken er endnu ikke blevet påvirket, og man har heller ikke aflyst nogen afgange endnu.
Banedanmark gør sig dog klar til at skulle ud og fjerne væltede træer fra skinnerne, da man har indkaldt ekstra mandskab bevæbnet med motorsave til netop den opgave.
Og vi kommer nok ikke uden om både forsinkelser og aflysninger i løbet af torsdag og fredag.
"Vi vil nok komme til at se både aflysninger og strækninger, hvor vi kommer helt til at stoppe for togtrafikken fra sent torsdag aften til tidlig fredag morgen," siger områdechef for Trafikstyring, i Banedanmark, Nicolai Smidt Sigsgaard, til TV 2.
Kun væltede træer kan stoppe DSV
Togene kører efter planen, lyder den umiddelbare melding fra DSB.
Det er kun i tilfælde af væltede træer eller rigtig meget sne, at togdriften kan blive påvirket af vejret, siger DSB til TV 2.
Til gengæld forventer man rekordmange togrejsende denne jul, og derfor beder DSB danskerne om at købe pladsbilletter, komme i god tid og sørge for at holde sig opdateret på Rejseplanen om eventuelle forsinkelser eller aflysninger.
Molslinjen bliver (nok) ikke påvirket
13 procent flere biler har plads på færgeovergangen mellem Sjælland og Jylland op til jul i forhold til sidste år.
Heldigvis er der endnu ikke noget, der tyder på, at færgerne bliver tvunget i havn.
Godt nok kan for kraftig vind betyde, at det simpelthen ikke er muligt at sejle torsdag og fredag, men det er sjældent, at Kattegat bliver decideret ufarbar på grund af stormvejr.
Man skal dog forvente temmelig høj søgang, så det kan være en god idé at tage noget medicin mod søsyge med - også selvom man normalt ikke bliver ramt af den slags.
Derudover lyder opfordringen fra Molslinjen, at man tilmelder sig sms-servicer for at få opdateringer, ligesom det også er en god idé jævnligt at gå ind på Molslinjens hjemmeside for at se, om der skulle være ændringer eller aflysninger.