Aktion på torsdag: Nu kommer politiet med advarsel

112

05/03/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det kan koste op til 50.000 kroner i bøde per forseelse - eller give fængselsstraf i særligt grove tilfælde.

Det kan få store konsekvenser for både virksomheder og private, hvis man ansætter en person, som ikke har en arbejdstilladelse i Danmark. Det kan nemlig resultere i omfattende bøder. 

Københavns Politis Udlændingekontrolsektion laver løbende aktioner rettet mod ulovligt arbejde, men forud for den næste, torsdag den 7. marts, kommer de med en advarsel. 

”Vi er jo vant til at slå til ud af det blå, men denne gang er vi blevet lidt inspireret af kollegernes tilgang til den løbende nedlukning af Pusher Street, hvor de har været ude at advare befolkningen, inden de rykker ind. Nu prøver vi også at komme med en opråb, inden vi rykker ud,” siger politikommissær Kjeld Farcinsen fra Udlændingekontrolsektionen i Københavns Politi.

Håber, advarsel har effekt

Han vil ikke komme med nærmere detaljer om, hvor og hvornår de slår til den 7. marts, men forhåbningen er, at denne advarsel vil få både erhvervsdrivende og private, der hyrer udenlandsk arbejdskraft, til at tænke sig om og sikre, at papirerne er i orden.

”Der er selvfølgelig nogle, som er uden for vores rækkevidde med fornuft – f.eks. dem som bevidst udnytter udenlandsk arbejdskraft til social dumping under usle forhold. Vores opråb i dag er rettet mod dem, som ønsker at overholde regler og lovgivning, for det kan koste yderst dyrt, hvis man har ansatte, som arbejder uden de korrekte tilladelser,” siger Kjeld Farcinsen.

Dette, skal du være opmærksom på

Københavns Politi har følgende råd til dem, der ansætter udenlandsk arbejdskraft: 

  • Det er primært arbejdstagerens nationalitet, der har betydning for, om der kræves arbejdstilladelse.

  • Nationaliteten fremgår normalt ikke af kørekort, skattekort, sundhedskort og lignende.

  • Nationaliteten fremgår af et pas eller et særligt nationalt identitetskort, så sørg for altid at se et af disse eller en dansk arbejdstilladelse ved ansættelsen af udenlandsk arbejdskraft.

  • HUSK: Opholdstilladelser, opholdskort eller fremmedpas udstedt i andre EU-lande giver som udgangspunkt ikke ret til at arbejde i Danmark.

  • Er du i tvivl så kontakt SIRI eller læs mere på www.nyidanmark.dk/da

Arbejdsgivere risikerer
  • Bøder fra 10.000 til over 50.000 kr. pr. måned pr. ulovligt beskæftigede, eller i særligt alvorlige sager fængsel.

Udenlandske borgere risikerer
  • Bøde og udvisning i to år eller fængsel og udvisning i seks år.