89 slags fyrværkeri testet: 1 af 4 fejlede og må ikke sælges

112

21/12/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der var kun 12, der gik igennem uden anmærkninger.

Hvert år kontrollerer Sikkerhedsstyrelsen inden fyrværkerisæsonen en del af det fyrværkeri, der er planlagt til at skulle sælges til danskerne.

De første 30 fyrværkeriartikler blev testet i foråret 2023, da det var fyrværkeri, som også havde været solgt i forbindelse med sidste nytår. Det var blandt andet fyrværkeriartikler, hvor Sikkerhedsstyrelsen havde fået anmeldelser om fejl.

I efteråret er yderligere 59 fyrværkeriartikler blevet testet blandt det nye fyrværkeri, som skulle i handelen for første gang.

Samlet har kontrollen afsløret 23 artikler med så alvorlige fejl, at de ikke må sælges.

"Fyrværkeri er generelt et farligt produkt, og derfor er det vigtigt, at det opfører sig, som man kan forvente, når man bruger det. Der er en række krav, som fyrværkeriet skal opfylde for at undgå ulykker, og det er dem, det bliver testet ud fra," siger kontorchef Nicoline Zederkof Jensen.

Kontrolleres de næste uge

I dagene fra 15. til 31. december, hvor fyrværkerisalget er i gang, besøger medarbejdere fra Sikkerhedsstyrelsen en del af de danske salgssteder for fyrværkeri.

Her kontrolleres det blandt andet, at der ikke forhandles fyrværkeri, der ikke må sælges.

" Vi kan se, at vores kontrol forud for fyrværkerisæsonen virker, så det salgsstoppede fyrværkeri ikke når at komme ud til forbrugerne. Men det er selvfølgelig fortsat vigtigt, at forbrugerne handler på et salgssted, de stoler på og sørger for at tjekke, at fyrværkeriet er CE-mærket og har brugsvejledning på dansk," siger Nicoline Zederkof Jensen.

Ud over det fyrværkeri, der fejlede ved test og hvor salget er blevet stoppet, er der seks produkter, hvor importører er blevet pålagt og har været i stand til at rette op på fejl, fx ved mærkning.

I 48 tilfælde er importører blevet vejledt om mindre alvorlige forhold, som de bør ændre ved kommende leverancer af fyrværkeri.

Og ved 12 af de i alt 89 produkter har alt været i orden.

Anmeld fejlende fyrværkeri

Anmeld det til Sikkerhedsstyrelsen, hvis du oplever fyrværkeri, der fejler. Du kan anmelde det via Produkter.dk, hvor du også kan sende billeder af fyrværkeriet og den mærkning, der er på fyrværkeriartiklerne.

"Vi vil rigtigt gerne have anmeldelser om fyrværkeri med fejl, også i dagene efter nytår. På den måde hjælper danskerne med at holde øje med usikkert fyrværkeri, så vi kan gribe ind, før det samme fyrværkeri kommer i handelen igen. Jo flere anmeldelser, vi får, jo bedre overblik får vi over, om der er farligt fyrværkeri derude," siger Nicoline Zederkof Jensen.

De nye fyrværkeriartikler, der kontrolleres, udvælges ud fra, at det er populære produkter, der forventes at komme i handelen i stort antal. I 2023 er der kontrolleret flest batterier, da det er den fyrværkeritype, der importeres i størst omfang, mens raketter er på andenpladsen.