Dreng legede udenfor: Så gjorde han kæmpe fund

Virale historier

16/08/2023

Foto: Peter Houde
Foto: Peter Houde

Skrevet af Emil B.

Jude Sparks, 10 år gammel, fandt et dyrefossil nær sit hjem i New Mexico, som nu bliver bevaret

I november 2016 var Jude Sparks på udflugt med sin familie nær deres hjem i New Mexico, da han snublede over noget, han troede var et kokranie.

Faren til Kyle Sparks reagerede på det: "Jeg forestillede mig i min egen tankegang at være 9 år gammel og finde noget som det – og hvor utroligt det ville være," sagde han og tilføjede: "Som de fleste børn havde han en fase, da han var måske 5 eller 6 år gammel, hvor han læste enhver dinosaur- og fossilbog, du kan forestille dig, så han er helt ekstatisk over fundet."

Fik hjælp fra arkæologer

Sparks, der er far til tre, sagde, at han lod det være op til Jude, hvad de skulle gøre med fossilet. Jude besluttede så, at han ville ringe til en ekspert. Sparks kontaktede Peter Houde, en professor ved New Mexico State University, som havde erfaring med samme type fossiler tidligere.

Næste dag kom Houde selv ud for at se resterne.

Professor Peter Houde fra New Mexico State University bekræftede, at fossilet var fra en Stegomastodon – et mastodon- eller elefantlignende dyr: "Jeg var virkelig begejstret," fortalte Houde til ABC News. "Jeg kan virkelig godt lide at opfordre folk til at være opmærksomme. Det var virkelig heldigt, at denne særlige familie gjorde det, som de gjorde. Hvis de havde forsøgt at grave noget op selv, kræver det virkelig en stor teknisk viden uden at ødelægge prøven i processen. De var virkelig ansvarlige for at forsøge at komme i kontakt med nogen."

Og han tilføjede: "Det er fantastisk for fællesskabet, for nu kan alle værdsætte det,"

Udgravning kort tid efter

Houde sagde, at universitetet fik tilladelse fra ejeren af ​​jorden, hvor fossilet blev fundet, til at foretage en udgravning i slutningen af maj. Houde udgravede derpå artens rester sammen med sine kolleger og en geolog.

Houde sagde, at den ene af stødtænderne mangler fra dyret, hvilket antyder, at der kan være mere skelet nær det sted, hvor Jude fandt kraniet. Han håber at vende tilbage til stedet sammen med geologer for yderligere søgning.

Jude og hans familie er blevet inviteret til at besøge fossilet, mens forskerne bevarer det på universitetet, fortalte hans far.