Videnskabeligt gennembrud: Dette fandt kamera 93 meter under isen på Sydpolen

Videnskab

02/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af K. Sand

Fantastisk opdagelse dybt under Antarktis!

En PhD-studerende har, ved hjælp af et kamera, gjort en utrolig opdagelse dybt under Østantarktis' islag.

Austin Carter, der studerer ved Center for Old Ice Exploration (COLDEX), deltog i et forskerhold på mission for at forbedre vores forståelse af jordens klima gennem tiderne.

Videnskab i isens dyb

Sammen med et team af forskere drog Carter, i december 2022, til Allan Hills i Østantarktis. Deres formål var, at bore sig ned til gamle iskerner, som er cylindrisk is, der tages op til analyse.

Iskernerne fra Østantarktis' isdække indeholder nogle af de ældste optegnelser over gletsjere på planeten.

"Vores femårige mission vil hjælpe videnskabsfolk med at forstå udviklingen og dermed fremtiden for planetens vejrsystemer," forklarer Carter.

Forskerne brugte radar og GPS-undersøgelser til at identificere potentielle boresteder i et område næsten halvt så stort som Tyskland. Formålet med ekspeditionen var også, at forstå hvordan Antarktis tilpasser sig de stigende globale temperaturer.

En rejse gennem tid og is

Ved at analysere luftbobler fanget i glacial is, kan forskere få indsigt i klodens klimaforhold helt tilbage til 800.000 år siden. "Målet er at forlænge viden om iskernen, så langt tilbage som muligt.

Selv om vi kunne føre optegnelsen tilbage til tre eller fire millioner år eller endnu ældre, ville det være bemærkelsesværdigt vigtigt," siger klimaforsker og COLDEX-direktør Edward Brook.

Videnskabelige resultater fra dybet

Under dette projekt gjorde forskerholdet en betydningsfuld opdagelse ved at sænke et kamera 93 meter ned i et hul i isen, hvor det filmede hele vejen ned gennem iskernen.

"Vi borer i en iskerne ved Allan Hills, hvor vi har fundet den ældste is nogensinde – 2,7 millioner år gammel! Med denne kerne håbede vi at finde endnu ældre is for at lære mere om de grundlæggende egenskaber ved vores klimasystem," forklarer Carter.

Videoklippet, som Carter deler på TikTok, tager seerne med på en rejse gennem Antarktis' historie, dybt ind i isens farver og teksturer, der strækker sig tusindvis af år tilbage.

Forskerne fandt virkelig 'guld' i denne is, hvilket understreger, hvordan moderne teknologi kan åbne døre til fortidens klimahemmeligheder.

Kilde: LadBible