Stort gennembrud i aldersforskning: Kan måske vise vejen til evig ungdom

Videnskab

21/04/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

En ny banebrydende undersøgelse antyder, at vi snart kan finde ud af hvordan vi kan holde os unge for evigt.

Undersøgelsen kommer fra forskere fra University of California San Diego. Forskerne har gennemført nogle forsøg, hvor de har omprogrammeret den cellulære aldringsproces.

Undersøgelsen konkluderede, at forskerne var i stand til at øge levetiden hos gærceller med 82 procent.

Nu hævder forskerne, at forsøgene og kan gøre det samme på et cellulært niveau hos mennesker.

Undersøgelsen blev offentliggjort i Science i 2023, og undersøgelsen er blevet 'peer-reviewed' - det vil sige, at det er blevet kigget igennem af fagfæller, der har sagt god for metoderne og resultaterne.

Kan måske overføres til menneskeceller

Gærceller er encellede mikroorganismer, der gennemgår en aldringsproces, der ligner den samme, som menneskelige celler gennemgår.

Selvom gærcellerne er mere komplekse, er eksperterne optimistiske med hensyn til, at videnskaben bag kan overføres til menneskeceller.

"Vores arbejde repræsenterer proof-of-concept, der viser en vellykket anvendelse af syntetisk biologi til omprogrammering af den cellulære aldringsproces. Det kan danne grundlaget for at designe syntetiske metoder til effektivt at fremme en lang levetid i mere komplekse organismer," skrev forskerne i undersøgelsen.

Seniorforfatter Nan Hao forklarede resultaternes betydning og bemærkede, at det var "første gang, at datastyret syntetisk biologi og ingeniørprincipper blev brugt til rationelt at omforme genkredsløb og omprogrammere aldringsprocessen for effektivt at fremme lang levetid."

"Vores resultater etablerer en forbindelse mellem gen-netværksarkitektur og cellulær lang levetid, der kunne føre til rationelt designede genkredsløb, der bremser aldring," sagde han ifølge Genetic Engineering and Biotechnology News.

Cellulær aldring er en grundlæggende biologisk proces og en underliggende drivkraft for mange sygdomme.