Lakridsen er en fast bestanddel i slikskålen for mange.
Men den søde/stærke/salte fristelse mange af os nyder, viser sig at have en mørkere side, især for vores hjerters velbefindende.
Ny forskning fra Sverige kaster lys over, hvordan selv moderate mængder lakrids kan påvirke blodtrykket og dermed hjertets sundhed.
Så lidt skal der til
Fundet stammer fra et studie udført af forskere ved Linköpings Universitet, hvor deltagerne indtog lakrids indeholdende 100 milligram glycyrrhizinsyre.
Studiens opbygning var således, at 28 frivillige, både mænd og kvinder i alderen 18-30 år, deltog i et krydsdesign eksperiment, hvor de over to uger indtog enten lakrids eller en kontrolprodukt fyldt med salmiak.
Det skriver dagensps.se.
Og efter en pause på to uger skiftede deltagerne til det andet produkt. Dette gav forskerne en unik mulighed for at sammenligne effekterne af lakrids med en neutral kontrol blandt de samme individer.
Resultaterne var slående: Blodtrykket steg med i gennemsnit 3,1 mmHg blandt deltagerne, når de indtog lakrids:
Aldrig bevist før
"I undersøgelsen så vi, at et dagligt indtag af lakrids indeholdende 100 milligram glycyrrhizinsyre hævede blodtrykket hos unge raske mennesker. Det er ikke tidligere vist med så små mængder lakrids", siger Peder af Geijerstam, læge og forsker ved Linköpings Universitet.
Fredrik Nyström, professor ved samme institution, tilføjede, at disse resultater bør lede til øget forsigtighed i forhold til anbefalinger og mærkning af fødevarer, der indeholder lakrids:
"Vores resultater giver anledning til at iagttage øget forsigtighed med hensyn til anbefalinger og mærkning af fødevarer med lakrids", siger Fredrik Nyström, professor ved Linköpings Universitet.