Psykolog forklarer, hvorfor du måske skal passe på, hvis en person har velplejede øjenbryn

Videnskab

12/01/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Liam T.

Der er faktisk forsket i emnet - og det er ret vilde resultater!

Vi har højst sandsynligt alle mødt en narcissist på et eller andet tidspunkt; uanset om det var din chef, din ven eller endda din partner. 

Med en urimelig høj følelse af selvbetydning, en tendens til at søge opmærksomhed og en vane med at nedgøre eller mobbe andre, skulle du tro, at disse kendetegn bekræfter alt, hvad du behøver at vide. 

Men en psykolog har afsløret, at du måske ikke behøver at spilde tid og vente på, at en egoman afslører deres sande jeg - da deres ansigt kan give et stort hint hver gang. 

Dr. Ramani Durvasula forklarede, at der er et bestemt ansigtstræk, som kan indikere, at nogen er narcissist. 

Forskning viste, at mange mennesker, der lider af personlighedsforstyrrelsen, ser ud til at have en stor lighed i et aspekt af deres udseende. 

Og chokerende nok ser det ud til at være dem, vi er alvorligt misundelige over.

Lige over øjnene

Det er rigtigt – folk, der har mørke, dristige og veldefinerede øjenbryn, kan skjule deres narcissistiske tendenser lige under din næse. 

Selvfølgelig er nogle mennesker naturligvis velsignet med dristige bryn, og andre nyder bare at få dem lavet, men en undersøgelse fra 2018 viste, at personer, der tager deres selvkærlighed overbord, er mere tilbøjelige til at investere tid og penge i at pleje deres øjenbryn i håbet om at opnå en mere iøjnefaldende udseende. 

Med undersøgelsen fandt vi ud af, at perfekte øjenbryn er en markør for narcissister, som er en form for narcissisme karakteriseret ved et overdrevent behov for anerkendelse, som får folk til at opføre sig, som om de er andre overlegne. 

Sådan gjorde forskerne

Eksperter ved University of Toronto samlede en gruppe, som udfyldte en selvevaluerende narcissistisk personlighedstest for at diagnosticere lidelsen, før de tog billeder af dem. 

Disse billeder blev derefter beskåret, så kun deres øjenbryn var synlige og derefter vist til en separat gruppe for at se, om de kunne opfange nogle fælles træk. 

Den anden gruppe vurderede billederne for visse kvaliteter, såsom pleje, særpræg og femininitet. 

Resultaterne viste, at det var særpræg af visse menneskers øjenbryn - såsom tykkelsen og tætheden af dem - der spillede en afgørende rolle i at hjælpe andre til korrekt at identificere dem som mere narcissistiske.

Eller sagt på en anden måde: Fordi narcissister stærkt ønsker anerkendelse og beundring, går de efter at have tydelige øjenbryn for at lette andres evne til at lægge mærke til, genkende og huske dem, og derved øge deres sympati og forstærke deres alt for store selvsyn.

Giver god mening

Fordi denne funktion er kendt som en måde at vurdere nogens tiltrækningskraft på, giver det mening, at narcissister selektivt kan ændre deres bryn for at virke mere attraktive.

Eksperter sagde, at dette kunne skyldes, at narcissister har en tendens til at ønske at have en funktion, der er genkendelig og æstetisk tiltalende, da de er ivrige efter at se så godt ud som muligt. 

Los Angeles-baserede psykolog Dr. Durvasula fortalte USA Today: “Narcissistiske mennesker bekymrer sig dybt om deres udseende. De ville nok bruge mere på det - mere tid, flere penge - men ikke alle, der tager sig af deres øjenbryn, er narcissistiske, uanset fantasien. 

Hun tilføjede: “Et af de store problemer med narcissisme er, at mange mennesker tror, det er arrogance eller at være fastlåst eller bare at være egoistisk, mens det i virkeligheden er et meget mere kompliceret spørgsmål. Hvis du kun ser på det fra det arrogante, overfladiske perspektiv, kan en person, der har de virkelig godt klippede øjenbryn, måske virke mere narcissistisk.” 

Dr. Miranda Giacomin sagde, at øjenbryn ‘faciliterer ansigtsgenkendelse’, og at narcissister måske vedligeholder distinkte, tykke og tætte bryn for at øge genkendelsen, som de er motiverede til at opnå. 

Dybest set, hold øje med de der Cara Delevingne lookalikes. 

Kilde: LadBible