Nyser 20 gange i minuttet: Teenager lider af utroligt sjælden sygdom

Videnskab

02/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Liam T.

Det bliver til 12.000 nys om dagen!

Uanset om du er forkølet, du har allergi eller noget har kildet din næse, vil et nys sandsynligvis blæses ud af din næse med sådan kraft. Vi gør det alle sammen. 

Det gør teenagepiger selvfølgelig også - men for en af dem er problemet, at hun simpelthen ikke kan stoppe igen.

Stakkels Katelyn Thornley bliver desværre nødt til hele tiden at række ud efter en serviet, da hun simpelthen ikke kan stoppe med at nyse. 

Hun siger, at den bizarre sygdom er overraskende smertefuld, da hendes krop konstant forbereder sig på det næste nys - selv om natten, mens hun stadig nyser i sine drømme.

Det begyndte bare tilfældigt

I en alder af 12 begyndte hun pludselig at nyse, mens hun gik ud af en klarinettime på sin skole i Texas, USA, og forklarede, hvordan "det begyndte som små sprøjt". 

Katelyn antog oprindeligt, at det kunne være en allergisk reaktion, eller at hendes næse bare var blevet irriteret over noget og troede, at det snart ville stoppe. Men det gjorde det aldrig. 

Hun hævdede, at det mærkelige problem kun blev værre, da hun begyndte at nyse op til 20 gange i minuttet - hvilket bliver til hele 12.000 gange om dagen. 

Hun fortalte ABC News: “Det var bare et par nys her og der, men da jeg gik i seng, havde jeg nyst 30 gange den aften.”

Tingene eskalerer

I de følgende uger begyndte hendes nyseture at vare i op til 15 minutter ad gangen, hvilket betød, at Katelyn næsten ikke kunne afslutte en sætning. 

Hun endte med at måtte stoppe med at gå i skole og opgav at spille klarinet på grund af den bizarre sygdom. 

Hendes mor Erika Hodges sagde: “Hun kan ikke rigtig gå i skole eller lave noget normalt. Hun kan ikke spise godt, hun er nødt til at nippe. Hun kan ikke drikke. Det har påvirket alt.” 

Læger på Texas Children's Hospital i Houston forsøgte at komme opklare den mystiske nysesituation, og hvad der havde forårsaget det, men de var ret chokerede over det unikke tilfælde. 

Dr Mered Parnes delte sine tanker og sagde: “Hun havde en sjov følelse, som hun beskrev, og den følelse er meget almindeligt for tics.”

Katelyn havde mødt seks læger, da hendes historie offentliggjordes i september 2015, som alle havde udelukket allergier og tilstedeværelsen af ​​en virus.

45 minutters nyseanfald

Hendes forældre blev mere og mere bekymrede over deres datters ubønhørlige nysen og den mystiske årsag til det. 

Pigens far, Travis, huskede en tid, hvor Katelyn havde en ‘episode’, som varede i 45 minutter i træk. 

Ifølge Guinness World Records er det længste nyseanfald 976 dage - så du kan forestille dig den panik, familien følte, da hun begyndte. 

Travis sagde: “Hun skreg af smerte et par gange, og alt, hvad jeg kunne gøre, var at holde hende fast og vente på, at hun faldt i søvn.” 

“Det er svært at se. Alt, hvad du taler med hende om det, irriterer hende – du kan se det bygger op, og hun nyser konstant. 

Men Travis og Erika håbede stadig på, at nogen ville træde frem og give svar om Katelyns sygdom. 

Teenageren får kun en lille pause fra at nyse, når hun endelig falder i søvn – og hun må lytte til The Beatles for at falde i søvn. “Nogle gange ville jeg ønske, at jeg kunne forlade min krop et stykke tid, så jeg kunne se mig selv sove,” sagde hun. “Selv i mine drømme nyser jeg.” 

På trods af, at der er gået otte år, har der ikke været nogen officiel opdatering om Katelyns nysevane. 

Kilde: LadBible