Ny forskning viser at ultraforarbejdede fødevarer er forbundet med en øget risiko for demens

Videnskab

04/08/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Måske man skulle overveje mindre margarine i madlavningen ...

Følgende er skrevet af Peter Roepstorff, sygeplejerske og klinisk diætist med mere end 30 års erfaring.

I et nyt studie fra 2024 har forskere gennemgået 10 videnskabelige studier om ultraforarbejdede fødevarer og demens.  Studiet er udgivet i det anerkendte tidsskrift Journal of Neurology. Studiet viser overbevisende, at et højt UPF-indtag er forbundet med demens og viser, at ultraforarbejdede kostvaner kan bidrage til kognitiv svækkelse. 

Det er tidligere dokumenteret, at ultrabearbejdede fødevarer øger risikoen for at udvikle overvægt, fedme, kræft, depression og kroniske sygdomme såsom type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og inflammatoriske tarmsygdomme.  

Det er nyt at det øger risikoen for demens. 

Mindre risiko for demens ved lavt indtag 

Forskerne sammenlignede mennesker der spiser et højt indtag af ultraforarbejde mod mennesker, der spiser et lavt indtag af ultraforarbejdede madvarer. Forskerne fandt frem til, at det var et højt indtag, af ultraforarbejde madvarer, der udgjorde en risiko for demens. Et mindre indtag øgede ikke risikoen for demens. 

Hvis fødevarer er industrielt forarbejdet er fødevarer sammensat på en måde så vi spiser mere og hurtigere. Færdigretter er ofte smagsoptimeret med den rette sammensætning af salt, fedt og sødt, der ikke kræver meget tyggearbejde. Det medvirker til et stort og hurtigt indtag af mad. 

Eksempler på ultraforarbejdede fødevarer

  • Margarine 

  • Morgenmadsprodukter 

  • Frugt yoghurt 

  • Sodavand og energidrikke 

  • Fastfood, færdigretter, pizza og slik 

  • Færdiglavede sovser og krydderiblandinger 

  • Kødpålæg som f.eks spegepølse, leverpostej og bacon 

Tips til at undgå for meget ultraforarbejde mad 

  1. Køb og tilbered friske råvarer så meget som muligt. Frugt, grønsager, fuldkornsprodukter og magert kød bør udgøre en stor del af din kost 

  1. Undgå at købe færdigpakkede måltider og snacks. Lav dine egne måltider, hvor du har check på hvad de indeholder 

  1. Undgå fødevarer med en lang ingrediensliste, der indeholder mange tilsætningsstoffer 

  1. Vær forsigtig med sukkerholdige drikke som sodavand, saftevand og juice. Vælg i stedet vand, te og kaffe 

  1. Vær opmærksom på snacks som chips, slik og kager. Erstat dem med alternativer som frugt, nødder eller grønsagsstænger. 

  1. Husk at det ikke handler om at eliminere alle former for forarbejdet mad fra din kost. Det handler om at finde en sund balance og være opmærksom på hvad du spiser 

Link til undersøgelsen 

Højt indtag af ultraforarbejdet mad er forbundet med demens hos voksne: en systematisk gennemgang og metaanalyse af observationsstudier 

High intake of ultra-processed food is associated with dementia in adults: a systematic review and meta-analysis of observational studies - PubMed (nih.gov)