At slappe af efter arbejde kan tage mange former - det kan være at fordybe sig i en bog eller følge med i din foretrukne tv-serie. Men forskere advarer om, at dine daglige vaner kan have en større indflydelse på hjernens sundhed, end du måske tror.
En ny undersøgelse ledet af University of South Australia fulgte 397 ældre voksne for at kortlægge deres daglige aktiviteter og deres påvirkning på kognitiv funktion og risikoen for demens.
Det skriver mediet SurreyLive.
Godt nyt for sociale bogorme
Resultaterne var gode nyheder for læseheste og sociale mennesker, da aktiviteter som læsning, håndarbejde, samtaler, musiklytning og bøn blev anset for gavnlige for hjernen.
Dog advarede eksperterne om, at tv-kiggeri og videospil kunne have en negativ effekt.
"Vi fandt ud af, at stillesiddende aktiviteter, der stimulerer mental aktivitet eller fremmer socialt samvær - som læsning eller at tale med venner - er gavnlige for kognitiv funktion, mens aktiviteter som tv-kiggeri og gaming har en negativ effekt. Typen af aktivitet er altså vigtig," sagde Dr. Maddison Mellow, som deltog i forskningen.
"Selvom budskabet om at 'bevæge sig mere og sidde mindre' er vigtigt for både hjerte-kar-sundhed og hjernen, viser vores forskning, at vi skal have en mere nuanceret tilgang, når vi ser på sammenhængen mellem stillesiddende adfærd og kognitiv funktion."
Du behøver ikke skære alle film fra
Demens dækker over en række symptomer på vedvarende forringelse af hjernens funktion. Ifølge Dr. Mellow er det fint at se en film i ny og næ, men små justeringer kan styrke hjernens sundhed på længere sigt.
"For at opnå den bedste hjerne- og kropssundhed bør du prioritere fysisk aktivitet, der er sjov og øger pulsen. Selv små ændringer på fem minutter kan gøre en forskel," sagde Dr. Mellow.
"Hvis du for eksempel planlægger en julefilm-maraton, så prøv at bryde den op med fysisk aktivitet eller en mere mentalt stimulerende siddende aktivitet som læsning."
Undersøgelsen kommer samtidig med en ny rapport, der viser, at op mod 45 % af demenstilfælde kan forebygges ved at ændre livsstilsfaktorer. Tidligere forskning fra University of Oxford har desuden påpeget, at træthed, alkohol og forurening også spiller en rolle i demensudvikling.