Gennembrud i kræftforskning - læger jubler over nyt vidundermiddel

Videnskab

26/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Liam T.

Det kan firedoble overlevelsesraten!

En ting vi alle kan blive enige om, er, at kræft er forfærdeligt, og nyheden om et banebrydende 'vidundermiddel' er altid velkommen.

Forskere har for nylig annonceret  en virkelig vidunderlig udvikling af et nyt lægemiddel, der er i stand til at behandle kræft.

Det nye lægemiddel - udviklet af et team af forskere ved Queen Mary University of London - hjælper med at behandle lungehindekræft, som er en form for kræft, der udvikler sig i slimhinden, der dækker den ydre overflade af nogle af kroppens organer.

Ifølge tal fra Kræftens Bekæmpelse bliver knap 150 danskere diagnosticeret med sygdommen hvert år, og der er omkring 270 danskere, der lever med diagnosen.

Overlevelsesprocenten efter et år er 61 procent for mænd og 63 procent for kvinder. I gennemsnit kostede sygdommen 94 mænd og 20 kvinder livet hvert år.

Kan firedoble overlevelse

Forskere har dog nu hævdet, at den nye behandling har 'firedoblet' treårige overlevelsesrater og øget den gennemsnitlige overlevelse med halvanden måned.

249 patienter, der deltog i undersøgelsen - ledet af professor Peter Szlosarek ved Londons Queen Mary-universitet - fik alle kemoterapi hver tredje uge i op til seks cyklusser.

Halvdelen blev også forsynet med injektioner af nyt lægemiddel, kaldet ADI-PEG20 (pegargiminase), mens den anden halvdel fik placebo - også kendt som et dummy-lægemiddel - i to år.

Husk, at gennemsnitsalderen for patienterne var 70 år.

ATOMIC-meso forsøget, som blev sponsoreret af Polaris Pharmaceuticals, blev udført i 43 centre i fem lande mellem 2017 og 2021.

"I dette pivotale, randomiserede, placebokontrollerede, fase 3-forsøg med 249 patienter med pleural mesotheliom, øgede pegargiminase-kemoterapi signifikant den gennemsnitlige samlede overlevelse med 1,6 måneder og firdoblede overlevelsen efter 36 måneder sammenlignet med placebo-kemoterapi," skrev forfatterne bag forsøget ifølge LadBible og fortsatte:

"Pegargiminase-baseret kemoterapi blev godt tolereret uden nye sikkerhedssignaler."

Stort potentiale

Professor Szlosarek sagde: "Denne opdagelse er noget, jeg har taget med fra de tidligste stadier i laboratoriet, med en ny behandling, ADI-PEG20, der nu forbedrer patienters liv, der er ramt af lungehindekræft."

Dr. Tayyaba Jiwani, science engagement manager hos Cancer Research UK, som finansierede de tidlige stadier af forskningen, sagde:

"Denne undersøgelse viser styrken af opdagelsesforskning, som giver os mulighed for at grave dybt ned i lungehindekræftens biologi for at afdække sårbarheder, som vi nu kan måle med ADI-PEG20."