Jern i denne type mad øger risikoen for type 2-diabetes, viser ny undersøgelse

Videnskab

03/10/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Omvendt ser det ikke ud til, at jern i andre typer fødevarer gør.

Følgende er skrevet af Peter Roepstorff Sygeplejerske og klinisk diætist med mere end 30 års erfaring.

Undersøgelsen er offentliggjort den august 2024 i det videnskabelige tidsskrift Nature Metabolism. 

Den viser en markant sammenhæng mellem hæmjern, som findes i rødt kød og andre animalske produkter, og risiko for at få type 2-diabetes 

Højere indtag af hæmjern, den slags, der findes i rødt kød og andre animalske produkter - i modsætning til ikke-hæmjern, som primært findes i plantebaserede fødevarer - var forbundet med en højere risiko for at udvikle type 2-diabetes (T2D) i en ny undersøgelse ledet af forskere ved Harvard TH Chan School of Public Health. Sammenhængen mellem hæmjern og T2D er blevet rapporteret før, men resultaterne af undersøgelsen etablerer og forklarer sammenhængen på en klarere måde. 

"Sammenlignet med tidligere undersøgelser, der udelukkende var afhængige af epidemiologiske data, integrerede vi flere lag af information, herunder epidemiologiske data, konventionelle metaboliske biomarkører og banebrydende metabolomics," siger hovedforfatter Fenglei Wang, forskningsassistent i Department of Nutrition. 

"Dette gjorde det muligt for os at opnå en mere omfattende forståelse af sammenhængen mellem jernindtag og risiko for type 2-diabetes, såvel som potentielle metaboliske veje, der ligger til grund for denne sammenhæng." 

206.000 mennesker undersøgt

Forskerne vurderede sammenhængen mellem jern og T2D ved hjælp af 36 års kostrapporter fra 206.615 voksne tilmeldt Nurses' Health Studies I og II og Health Professionals Follow-up Study. 

De undersøgte deltagernes indtag af forskellige former for jern – totalt, hæm, ikke-hæm, diæt (fra fødevarer) og tilskud (fra kosttilskud) – og deres T2D-status, og kontrollerede for andre sundheds- og livsstilsfaktorer. 

De kiggede på 37.544 deltageres plasmametaboliske biomarkører, herunder dem, der er relateret til insulinniveauer, blodsukker, blodlipider, inflammation og to biomarkører for jernmetabolisme.

Undersøgelsen fandt en signifikant sammenhæng mellem højere hæmjernindtag fra animalske madvarer og T2D-risiko. 

Deltagerne i den højeste indtagsgruppe havde en 26 procent højere risiko for at udvikle T2D end dem i den laveste indtagsgruppe. 

Derudover fandt forskerne, at hæmjern tegnede sig for mere end halvdelen af T2D-risikoen forbundet med uforarbejdet rødt kød og en moderat andel af risikoen for flere T2D-relaterede kostmønstre. 

I tråd med tidligere undersøgelser fandt forskerne ingen signifikante sammenhænge mellem indtag af ikke-hæmjern fra kost eller kosttilskud og risiko for T2D.

Vigtige implikationer

På befolkningsniveau har undersøgelsens resultater vigtige implikationer for kostråd og folkesundhedsstrategier for at reducere forekomsten af diabetes, ifølge forskerne. 

Især resultaterne giver anledning til bekymring over tilsætningen af hæm til plantebaserede kødalternativer for at forbedre deres kødfulde smag og udseende. 

Disse produkter vinder i popularitet, men sundhedseffekter berettiger yderligere undersøgelse. 

Konklusion er at en reduktion af hæmjernindtaget, især fra rødt kød, og indtagelse af en mere plantebaseret kost kan være effektive strategier til at sænke diabetesrisikoen." 

Links til undersøgelse: 

Significant link found between heme iron, found in red meat and other animal products, and type 2 diabetes risk | ScienceDaily 

Jernmangel: Hvilke fødevarer indeholder mest jern? | Samvirke