En ny undersøgelse afslører, at selv én drink kan forårsage hjerneskader, og det er tid til at genoverveje vores alkoholvaner. Hvad betyder det for os, der måske har drukket i mange år?
Én drink kan skade hjernen
Forskning fra Oxford Universitet, der inkluderede over 25.000 voksne, viser, at alkohol påvirker hjernen på måder, vi måske ikke er opmærksomme på.
Selv en enkelt drink kan føre til en tyndere hjernebark, hvilket kan påvirke evner som hukommelse, beslutningstagning og problemløsning. Denne proces kaldes neurodegeneration og kan få langsigtede konsekvenser for ens kognitive funktioner.
Undersøgelsen understøtter det, mange læger og sundhedseksperter har advaret om i årevis: Der er ingen mængde alkohol, der er helt uskadelig. Mange tror, at et moderat forbrug – som et glas vin om dagen – ikke vil skade, men forskningen viser, at alkohol forårsager irreversible skader, selv i små mængder.
Hvordan stopper du skaderne?
Selvom det lyder alarmerende, er der stadig håb. Hjernen har en imponerende evne til at reparere sig selv, især hvis man stopper med at drikke.
Forskning har vist, at når folk stopper deres alkoholforbrug, kan hjernens stamceller begynde at regenerere beskadigede neuroner, hvilket hjælper med at genskabe nogle af de tabte funktioner.
For dem, der har drukket meget i mange år, er der dog grænser for, hvor meget helbredelse der er muligt. Det er stadig muligt at bremse yderligere skader, men de langsigtede konsekvenser kan være sværere at vende. Jo tidligere du stopper med at drikke, desto bedre er chancerne for at bevare hjernens funktioner i mange år fremover.
Er det for sent?
Det er aldrig for sent at ændre på sin alkohol-adfærd. Selv om nogle skader kan være irreversible, kan et fald i alkoholforbruget stadig have en positiv indvirkning på din hjernes sundhed.
At tage ansvar for din sundhed og reducere dit alkoholforbrug giver din hjerne den bedste chance for at forblive sund og funktionel.
Så vi bør tænke os om, næste gang vi står med en drink i hånden – det kan være den første skridt mod at beskytte hjernen mod langvarige skader.
Læs den oprindelige artikel på LADbible