Folk er i chok: Så længe virker din hjerne, efter du dør

Videnskab

26/01/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Liam T.

Bliver du også skræmt af at tænke på det?

Ingen af os er helt sikre på, hvad der sker, når vi til sidst ikke er her mere. 

Kunsteren Frida Kahlo håbede mindeværdigt på et "glædeligt exit" og aldrig at vende tilbage, mens Alfred Hitchcock udtrykte det bedst, da han sagde, "man skal dø for at vide præcis, hvad der sker efter døden".

Uanset om du har til hensigt at banke på himlens dør, bekymre dig om muligheden for at blive forvist til helvede eller ride på håbet om reinkarnation, funderer vi alle ofte over, hvad der kommer efter livet 

Det ser ud til, at vores krop kan være mere opmærksom på, hvad der foregår, end mange mennesker er klar over – især vores hjerner. 

Vært skræmmer folk med spændende fakta

TikToker og podcastværten Jade, bedre kendt online som @jade.loves.crime, formåede at skræmme mange sociale medie-brugere, da hun delte sin spændende dødsfakta online. 

Hun begyndte: "Vidste du, at når dit hjerte stopper, og du klinisk dør, bliver din hjerne ved med at køre og ser ud til at vide, at du er død?" 

Jeg tror, jeg taler for mange af os, når jeg siger nej, Jade, det vidste jeg ikke ...

Indholdsskaberen forklarede videre, at de mest energikrævende organer, mennesker har, ikke bare går kaput, når vi dør.

Hjernen virker flere minutter

Klinisk set betragtes kroppen som død, når hjertet holder op med at slå, men hjernen bliver ved med at køre i et par minutter, ifølge forskning fra University of Western Ontario i 2017. 

Som en del af deres rapport fandt forskerne, at hjernebølgeudbruddet var fortsat "efter ophør af både hjerterytmen og det arterielle blodtryk", hvilket tyder på, at hjernen kan fortsætte med at fungere kort efter døden. 

Nu afhænger dette selvfølgelig af, hvordan du dør – hvis du for eksempel dør af en hovedskade, er det sandsynligt, at hjernen vil stoppe med at fungere meget hurtigere. 

Men hvis du for eksempel dør af et hjerteproblem, fortsætter din hjerne stadig med at virke et par minutter, som er vist i en undersøgelse. 

Alligevel er det ikke den mærkeligste del, da moderne videnskab har givet mulighed for nogle fascinerende undersøgelser, disse undersøgelser har vist, at din hjerne kan fungere i 7 minutter yderligere. 

Ifølge New York University: "Beviser tyder nu på, at hvis de efterlades alene, dør cellerne i hjernen langsomt over en periode på mange timer, selv dage efter at hjertet stopper og en person dør."

Du vil ikke være bevidst

Uanset tidsskalaen, peger alt grundlæggende på, at vores hjerner bliver ved med at virke i et stykke tid. 

Jade fortsatte med at sige: "Faktisk har der været registreret tilfælde, hvor folk har været i stand til at kommunikere intelligent, efter at deres hjerte holdt op med at slå. 

Men hun mindede folk om, at dette ikke betyder, at "du vil være opmærksom" på, hvad der foregår. 

"Du har måske omkring 6-11 sekunder, hvor du er, men så er hjernen alene," tilføjede hun. "Det er den sidste arbejder - bliver sent, lukker butikken og slukker for alt lyset. Det er bemærkelsesværdigt, hvordan kroppen og hjernen bare ved, hvordan man dør." 

Kilde: LadBible