Et overset vilkår: Nu vil forskere skabe ny viden om overgangsalderen

Videnskab

18/11/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Selvom kvinder udgør halvdelen af befolkningen, mangler vi som samfund evidens for, hvordan overgangsalderen påvirker kvinderne.

VELUX FONDEN har derfor valgt at støtte et nyt forskningsprojekt, ’Kvinder i sund overgang – fra peri- til postmenopause’, som vil undersøge overgangsalderens tværfaglige kompleksitet.

”Vi skal huske, at overgangsalderen rammer kvinder, som er i den arbejdsdygtige alder. De udgør derfor et stort bidrag til samfundsøkonomien”, siger projektets leder Maria Hybholt, som er lektor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

International forskning har – i grove træk – vist, at 30 procent bliver ramt af lette symptomer, 30 procent af moderate symptomer og 30 procent af svære symptomer, mens de sidste ti procent svinger fra land til land. Kvindernes symptomer, deres intensitet og længde varierer, men dækker blandt andet over hedestigninger, svedeture, søvnløshed, hjertebanken og blødningsforstyrrelser.

Følger kvinder over tid

Forskningsprojektet kommer til at følge cirka 200 kvinder i en såkaldt kohorteundersøgelse, hvor man følger en gruppe mennesker over tid for at undersøge sammenhængen mellem eksponering for visse faktorer (som livsstil eller miljø) og udviklingen af et specifikt helbredsfænomen.

”Det er afgørende for vores viden om overgangsalder, at vi får nuancerne og detaljerne fra kvindernes erfaringer fra hverdagslivet inddraget. På den måde kan vi belyse, hvordan kvindernes oplevelser af overgangsalderen hænger sammen med samfundsidealer, kultur, sociale relationer og personlighed”, siger Maria Hybholt.

Projektet består af tre arbejdspakker, hvoraf de første to pakker vil følge kvinderne i kohorteundersøgelsen.

Den ene arbejdspakke fokuserer på fysiologiske forandringer, mens den anden består af en omfattende kvalitativ undersøgelse med fokusgrupper og dybdegående individuelle interviews af kvindernes livsverden og erfaringer.

Den tredje arbejdspakke vil indeholde både feltarbejde og fokusgrupper på udvalgte arbejdspladser, som skal gøre forskerne klogere på, hvordan arbejdspladserne kan forbedre rammerne for kvinderne, og sikre viden om, hvordan handlekraft og arbejdsevne kan bevares gennem en moderat og svær overgangsalder.

Målet med de tre arbejdspakker er at skabe mere grundlæggende viden om overgangsalderen, herunder hvordan den påvirker kvinders selvforståelse, hverdagsliv og identitet.

”Det har stor betydning for samfundet, at vi får ny viden, som kan være med til at forbedre forholdene for kvinder på arbejdsmarkedet, som oplever moderate eller svære symptomer. Hårdt ramte kvinder kan blive udfordret på deres evne til at være produktive på arbejdet. Det kan i yderste konsekvens resultere i, at de trækker sig fra arbejdsmarkedet”, siger Maria Hybholt.

200 års manglende forskning om overgangsalderen skal indhentes

Hvis vi som samfund skal opretholde et handlekraftigt liv for kvinder gennem alle livsfaser, kræver det tilpasning.

Borgere, forskere og politikere mangler evidens og viden om overgangsalderen, som ifølge Maria Hybholt hænger sammen med, at samfundet historisk set har været præget af en grundlæggende ’patriarkalsk’ forståelse, hvor det mandlige køn dominerer ofte på bekostning af fokus på og forskning i den kvindelige befolknings udfordringer.

”Vi skal fylde et 200 år stort hul med manglende forskning for kvinder. Vi har haft et samfund, som hverken har fokuseret på kvinder eller kvindesygdomme, og som har haft en forskningskultur, som historisk set har målt og vejet på mænd – gerne unge mænd. Det skal vi gøre op med. Vi står med et overset, men også naturligt fænomen, som er væsentligt at belyse for kvinder midt i livet”, siger Maria Hybholt.

Udvikling og handlekraft frem for afvikling

Forskningsprojektet har modtaget en bevilling på 4.999.830 kroner fra VELUX FONDENs uddelingsområde ’Voksenlivets overgange og forandringer’.

”Vi glæder os i fonden til at følge det innovative forskningsprojekt, som kigger nytænkende på overgangsalderen med fokus på livskvalitet, handlekraft, sundhed og trivsel i en livsfase, hvor kvinder bidrager væsentligt til samfundets sammenhængskraft. Det er vores forhåbning, at projektet med denne bevilling i ryggen kan vise nye tilgange og metoder for, hvordan den enkelte kvinde kan bevare netop livskvalitet og handlekraft”, siger Ane Hendriksen, direktør i VELUX FONDEN.

Uddelingsområdet ’Voksenlivets overgange og forandringer’ indgår i fondens 2030-strategi, som blandt andet fokuserer på, hvordan vi trods udfordringerne med stigende levealder sikrer handlekraft, livskvalitet og håb i det sene voksenliv.

Forskningsprojektet om overgangsalderens tværfaglige kompleksitet løber fra 2025 til 2027.

Fakta: ’Kvinder i sund overgang – fra peri- til postmenopause’

  • Forskningsprojektet ledes af lektor Maria Hybholt fra Københavns Universitet og undersøger overgangsalderens tværfaglige kompleksitet og dens påvirkning på kvinder gennem tre arbejdspakker.

  • Projektet består af tre arbejdspakker. Første arbejdspakke fokuserer på selvforståelse og handlekraft, samt hvordan fysisk aktivitet kan påvirke aspekter i den tidlige postmenopause. Anden arbejdspakke analyserer fysisk funktion og sundhed i forhold til aktivitetsniveau efter menopausen ved hjælp af avancerede fysiologiske metoder. Og tredje arbejdspakke belyser, hvordan overgangsalderen påvirker kvinders arbejdsliv gennem interviews og fokusgrupper.

  • De to første arbejdspakker er en del af et longitudinelt design, der følger de samme kvinder over tid med det overordnede mål at generere ny viden og udvikle retningslinjer til at styrke individuel og organisatorisk handlekraft i håndtering af udfordringer forbundet med overgangsalderen.

  • VELUX FONDEN har støttet projektet med 4.999.830 kroner.