Det er ikke for at få mere ilt: Derfor gaber vi

Videnskab

11/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Desværre virker det ikke til, at en tsunami af kaffe afhjælper det ...

Selv at tænke på at gabe kan få dig til at gøre det.

Det er noget alle gør, også dyr, og du bør ikke prøve at kvæle det, for når du gaber, er det fordi din krop har brug for det.

Det er en af ​​de mest smitsomme, ukontrollerbare handlinger en krop gør.

Der er mange teorier om, hvorfor folk gaber. En populær teori er, at gaben hjælper din krop med at få mere ilt ind. Men denne teori er for det meste blevet afkræftet.

Den mest videnskabeligt understøttede teori om, hvorfor vi gaber, er regulering af hjernetemperatur.

En undersøgelse fra 2014 offentliggjort i tidsskriftet Physiology & Behavior undersøgte 120 menneskers gabevaner og fandt ud af, at gaben forekom mindre i løbet af vinteren. Hvis hjernens temperatur kommer for langt uden for normen, kan indånding af luft hjælpe med at køle den ned.

En anden grund til, at du måske gaber, er fordi kroppen gerne vil vække sig selv. Bevægelsen hjælper med at strække lungerne og deres væv, og det giver kroppen mulighed for at bøje sine muskler og led. Det kan også tvinge blod mod dit ansigt og hjerne for at øge årvågenheden.

Er gab smitsomt?

Det korte, og helt korrekte, svar er: Ja! Selv videoer af folk, der gaber, kan udløse en gabereaktion hos seeren.

Ifølge en undersøgelse fra Baylor University er det imidlertid en god ting, hvis du nemt smittes af, at andre gaber. Det betyder nemlig, at du udviser empati og binding.

Undersøgelsen, offentliggjort i tidsskriftet Personality and Individual Differences, så på 135 universitetsstuderende, deres personligheder, og hvordan de reagerede på forskellige ansigtsbevægelser.

Resultaterne viste, at jo mindre empati en person havde, jo mindre var sandsynligheden for, at de ville gabe efter at have set en anden gabe.

Det er vigtigt at bemærke, at disse resultater ikke kan generaliseres. Ikke at blive smittet af gab er ikke bevis for psykopatiske eller sociopatiske tendenser.

Sådan kan du mindske det

Prøv at trække vejret dybt

Hvis du føler, at du gaber for meget, så prøv dybe vejrtrækningsøvelser gennem din næse. Din krop kan have brug for mere ilt.

En undersøgelse fra 2007 viste også, at nasal vejrtrækning (altså gennem næsen) reducerede smitsom gaben fuldstændigt i deres forskning.

Prøv noget nyt

At bryde en rutine kan også hjælpe med at stimulere din hjerne. Følelser af træthed, kedsomhed og stress har en tendens til at få folk til at gabe mere.

Overdreven gaben kan også stamme fra at tage for meget koffein eller gå gennem en opiat-detox.

Køl dig ned

Du kan også prøve at gå en tur udenfor eller finde et rum med en køligere temperatur. Hvis du ikke har tid til at gøre dette, så drik noget køligt vand eller spis en kølet snack, såsom frugt eller babygulerødder.

Skal du gå til lægen, hvis du gaber 'for meget'?

Du bør tage en snak med din læge, hvis du føler, at du gaber mere end normalt og oplever yderligere symptomer, der forstyrrer dine daglige aktiviteter.

Fortæl din læge, hvornår gaben startede, og om andre symptomer, såsom tåget sind, smerter i visse områder eller endda mangel på søvn.

Disse oplysninger kan hjælpe din læge med at diagnosticere den underliggende tilstand og komme med behandlingsanbefalinger baseret på individuelle behov.

Så for at opsummere

Der er mange teorier bag, hvorfor vi gaber.

Nylige undersøgelser og forskning tyder på, at det er en måde, hvorpå vores kroppe regulerer hjernetemperaturen.

Du kan også finde på at gabe mere, hvis du ikke fik nok søvn og føler dig træt.