Derfor hedder det en computer "mus"

Videnskab

10/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Har du nogensinde tænkt over det?

Vi bruger den næsten hver dag (hvis ikke hver eneste dag). Nogle derhjemme, nogle på arbejde, men uanset hvad er det næsten 100 procent sikkert, at vi alle på et eller andet tidspunkt i løbet af vores liv har brugt en computermus.

Nuvel, i takt med udviklingen af touchskærme og touchpads på bærbare computere, er egentlige computermus blevet mindre udbredt, men jeg står stadig ved ovenstående udsagn!

Men har du nogensinde tænkt over, hvorfor denne essentielle del af en computer egentlig hedder en mus?

Det siger opfinderen

"Mus" kommer fra det engelske ord "mouse", som også er navnet på det velkendte arbejdsredskab.

Første gang man nogensinde kunne se udtrykket "mouse" brugt om netop den del af en computer var faktisk i en artikel tilbage i 1965. Der var ikke umiddelbart nogen forklaring på, hvorfor udtrykket blev brugt i artiklen, men opfinderen af computermusen, Douglas Engelbart, har faktisk engang forklaret, hvor navnet stammer fra.

I et interview blev han spurgt, hvorfor det blev netop det navn, og han svarede, at der faktisk ikke er nogen, der kan huske forklaringen - ham selv inkluderet.

Hans umiddelbare bud på en årsag var imidlertid, at tingesten lignede en reel, levende mus. De første computermus havde nemlig ledningen under underarmen, så den mindede om halen på den velkendte gnaver.

I takt med udviklingen af trådløse computermus er ligheden imildertid blevet mindre slående.

Står det for noget?

Der er imidlertid nogen, der har givet betegnelsen "mouse" en forklaring - ikke i forhold til, hvor det stammer fra, men i forhold til, hvad det står for.

MOUSE menes nemlig at være en forkortelse for Manually Operated User Select Equipment - Manuelt Betjent Bruger Vælge Udstyr (ikke lige så fængende på dansk ...).

Hvis det faktisk passer, at MOUSE er blevet en forkortelse for ovenstående, betyder det også, at flere computermus ikke skal bøjes, som ordet mouse normalt bliver på engelsk.

Flertal af "mouse" er nemlig "mice", men hvis forkortelsen står ved magt, skal det altså være "mouses".

Så nu har du lidt blæreviden!