2000 år gammel sarkofag blev åbnet: Så fik arkæologerne sig en klam overraskelse

Videnskab

17/05/2024

Foto: Museum of Antiques
Foto: Museum of Antiques

Skrevet af J. Bøgen

Jeg tror ikke engang, jeg ville kunne få mig selv til at åbne den til at starte med!

Efter hvad der skete med Brendan Fraser i The Mummy, skulle man tro, at alle vidste, at man ikke skal forstyrre de døde, især ikke hvis de døde potentielt kunne være en forbandet ypperstepræst med overnaturlige kræfter.

Men arkæologer fra Egyptens ministerium for antikviteter besluttede at ignorere de meget klare advarsler i filmserien og åbnede en 2.000 år gammel sarkofag.

Og det, de fandt indeni, var ret uhyggeligt.

Den største fra området nogensinde

Granitsarkofagen er den største, der nogensinde er fundet i Sidi Gaber-distriktet i Alexandria, og er 2,5 meter lang.

Og naturligvis var folk ret nysgerrige efter, hvad der var indeni.

Eksperter vurderede, at sarkofagen går helt tilbage fra Egyptens ptolemæiske periode (323-30 f.v.t.), tidsperioden mellem Alexander den Stores død og den romerske invasion.

Et lag mørtel mellem låget og sarkofaglegemet antydede, at den aldrig var blevet åbnet. Indtil nu, altså.

Heldigvis for os blev ingen onde ånder sluppet fri, da arkæologer åbnede kisten. I stedet fandt de et ulækkert, slimet syn.

En kloak med 3 kroppe

Oplysninger delt af ministeriet på Facebook siger, at det var fyldt med spildevand, der ser ud til at være lækket ind fra en nærliggende vej.

Stanken af ​​kloakvandet var så slem, at holdet måtte forlade sarkofagen for at få noget friskt luft i en time, før de undersøgte indholdet yderligere.

I kloakken lå tre skeletter, som Shaaban Abdel Moneim, en specialist i studiet af mumier og skeletter, sagde, at alle var mænd, baseret på indledende undersøgelser.

Han sagde, at ligene højst sandsynligt var embedsmænd, muligvis medlemmer af militæret eller måske præst, men eksperter har udelukket muligheden for, at sarkofagen tilhører en konge eller kejser, da den ikke har nogen inskriptioner.

Skal undersøges nærmere

Det er blevet rapporteret, at skeletterne vil blive overført til Alexandria National Museum for restaurering og yderligere undersøgelse, med undersøgelser sat til at finde deres dødsårsag, samt en omtrentlig dato.

Det vil dog vise sig at være en stor udfordring at få sarkofagen ud af dens hvilested.

Waad Abul-Ela, leder af projektsektoren i ministeriet, fortalte Egypt Today, at de planlægger at løfte kisten i en todelt proces.

Først vil de fylde området omkring sarkofagen og derefter løfte den med en trækvogn 'på en måde, der ikke skader antikken.'

Jeg ville stadig ikke have risikeret det...

Kilde: LadBible