Så meget skal du prutte for at lette fra jordens overflade

Underholdning

12/3/23 | 18:27

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Rikki Jørgensen

Det er måske ikke det spørgsmål, der har holdt dig vågen om natten, men jo mere man tænker over det, jo mere nysgerrig bliver man. Så kan det overhovedet lade sig gøre?

Lad os antage, at du vejer 65 kg. og du har et ønske om at prutte dig ca. én centimeter over jordens overflade. Kan det overhovedet lade sig gøre?

Det er et komplekst spørgsmål, som måske er næsten umuligt at svare på, men lad os forsøge (Hvis vores udregninger ikke er præcise, så undskylder vi - vi fralægger os ethvert ansvar, og håber ikke, at nogen rent faktisk prøver at lette fra jorden ved at spise en masse kål).

Vi antager altså, at du vejer 65 kilogram. For at udregne, hvor mange Newton, Jorden trækker i dig, så ganger vi din vægt med 9,8. Det giver 637 Newton. Det er den kraft, som du skal overvinde, for at blive løftet i en brøkdel af et sekund.

Du skal derfor rette en kraft direkte mod jorden, som er mindst lige så stærk. Det er Newtons anden lov, som siger, at det er massen af ​​den gas, du udstøder med bagdelen, multipliceret med den acceleration, som gassen har, når den kommer ud af din tarm, der samlet skal give dig lift-off.

Det betyder, at du enten skal slå en enorm prut med en lille acceleration eller en mindre fims med en enorm acceleration.

Så derfor skal vi have udregnet massen på vores prut. Faktisk er metan lettere end luft, og derfor bliver vi ofte tungere, når vi prutter, fordi metan i tarmen fungerer som en slags ballon. Vi taber simpelthen en lille smule opdrift, når vi slipper en vind. Det er ikke godt nyt for vores forsøg, for tunge prutter ville give bedre opdrift.

Der kan dog være andre 'ting' i prutten. Hvis du præsterer en 'hørmer', så er det helt sikkert, at der er andre gaver i prutten end metan. Derfor kan massen også være større end metan-massefylden. Der kan bogstaveligt talt være 'klumper' i gassen.

Efter at have researchet på Google, kan vi konkludere, at en gennemsnitlig prut vejer omkring 0,037 gram eller 0,000037 kilogram. 

Det giver et næsten umuligt regnestykke i forhold til at skabe opdrift.

For at modarbejde tyngdekraften, skal dine tarmmuskler give pruttens masse en acceleration på 637 divideret med 0,000037, hvilket svarer til mere end 17 millioner meter i sekundet. Vi kommer altså op på ca. 60.000 kilometer i timer eller 18% af lysets hastighed.

Vi vil anbefale, at enhver, der er i stand til at opnå denne vanvittige bedrift til at kontakte NASA. Det kunne ende med en meget profitabel ansættelse.

Vi konkluderer derfor, at vi ikke kan lette fra jordens overflade ved at prutte. Du skal i hvert fald have nogle meget fast prutter og kunne præstere end god fart på prutten for at opleve et take-off.