Videoen Putin vil holde skjult: Nu er den lækket til hele verden

Ukraine-krisen

26/9/23 | 07:12

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Den viser et noget andet billede af den russiske præsident, end vi er vant til.

Når du forestiller dig den russiske præsident, Vladimir Putin, så er det ret sandsynligt, at du får følgende billede frem på nethinden:

Enten er han iført et stilet jakkesæt og fremstår som en statsmand.

Eller også er han i bar overkrop ridende på en hest, alternativt iført en judogi (judodragt) i gang med en judokamp, eller måske iført en ishockeyuniform i gang med egenhændigt at vinde en kamp mod fem spillere.

Putin har gennem mange år gjort meget for at dyrke sit image af at være en stærk mand, der kan klare hvad som helst, men uanset hvor meget han gerne vil have verden til at tro andet, kan han ikke løbe fra, at han grundlæggende er et helt almindeligt menneske.

Og fortiden har det jo med at indhente en, særligt i disse digitale tider.

Videoen fra 1991

Den finske tv-station Yle TV har for nyligt offentliggjort et sæt helt unikke optagelser af en særdeles ung Vladimir Putin.

Optagelserne går nemlig tilbage til 1991, som var det år, hvor Putin fyldte 39 år. Da der ikke er nogen egentlig dato på videoerne, er det ikke til at sige, om han under optagelserne er 38 eller 39 år gammel.

Uanset den nuværende russiske præsidents alder på optagelserne, er der i hvert fald ikke nogen tvivl om, at det viser et markant andet billede end det stærkmands-image, præsidenten ynder at dyrke.

På optagelserne, som du kan se i bunden af artiklen her, ser man nemlig Putin i afslappede omgivelser, hvor han spiller bordtennis med nogle venner, herunder Anatoly Sobchak, som dengang var borgmester i Skt. Petersborg.

Et sjældent syn fra fortiden

Luke Harding, som er en Rusland-ekspert, beskrev optagelserne som et sjældent kig ind i Putins liv, før han blev en magtfuld skikkelse.

“Dette er en anden Putin. En der endnu ikke havde samlet rigdom og beskæftiget sig med hverdagens bekymringer,” sagde Harding, en tidligere Moskva-korrespondent for The Guardian.

Derudover er optagelserne også ganske opsigtsvækkende af en helt anden årsag. Putins baggrund inden for den russiske efterretningstjeneste burde nemlig have fået ham til helt at afvise at være med i videoerne.

“At undgå fotografier er en af ​​de første lektioner i spiontræning. Dette gør optagelserne enestående,” tilføjede Harding.

Videoen er allerede blevet set mange gange på YouTube, og blandt kommentarerne skriver folk blandt andet dette:

“Var et almindeligt menneske, men blev et monster."