Russisk spådom: Kan ende i revolution og ny borgerkrig

Ukraine-krisen

24/5/23 | 13:01

Billede fra Prigozjins Telegram-profil, hvor Bakhmut erklæres under russisk kontrol. Foto: Wikimedia Commons
Billede fra Prigozjins Telegram-profil, hvor Bakhmut erklæres under russisk kontrol. Foto: Wikimedia Commons

Skrevet af Redaktionen

Han ser mange ligheder med tiden op til revolutionen i 1917.

Yevgeny Prigozjin, grundlæggeren af ​​Wagner-lejesoldatergruppen, advarer om, at Rusland kunne stå over for en revolution svarende til dem i 1917 og tabe konflikten i Ukraine, medmindre eliten gjør alvor af at udkæmpe krigen.

I et interview på Wagner-lederens Telegram-kanal siger Ruslands mest magtfulde lejesoldat, at hans politiske syn er domineret af kærlighed til moderlandet og tjenende præsident Vladimir Putin, men advarer om, at Rusland er i fare for uro.

Han siger videre, at der er en såkaldt optimistisk opfattelse af, at Vesten vil blive træt af krig, og Kina vil formidle en fredsaftale, men at han ikke rigtig tror på den fortolkning.

I stedet siger han, at Ukraine forbereder en modoffensiv, der har til formål at skubbe russiske tropper tilbage til dets grænser før 2014, hvor Rusland annekterede Krim.

"Det mest sandsynlige af alt vil dette scenarie ikke være godt for Rusland, så vi er nødt til at forberede os på en besværlig krig," lyder det fra Prigozjin i interviewet ifølge Reuters, inden han for alvor finder de store ord frem:

"Vi er i en sådan tilstand, at vi fandme kan miste Rusland - det er hovedproblemet... Vi er nødt til at indføre krigsret."

Eliten mod folket

Grunden til, at han bringer det russiske spøgelse om revolutionen i 1917 op er, at han mener, der er en klar forskel mellem den almene russer og den russiske elite.

For imens almindelige russere får børn og ægtemænd hjem i kister, er elitens børn mere optagede af at "ryste deres røv" i solen.

Og det er den kløft, der, ifølge Prigozjin, vil kunne lede til revolution - med sandsynligvis med en efterfølgende borgerkrig, som det var tilfældet i 1917.

Han forudser, at det først bliver soldaterne, der gør oprør, og siden vil soldaternes familier og kære slutte sig til dem. Tæller man alene de pårørende til de russiske soldater, der har mistet livet i Ukraine, er der allerede titusinder her.

Et tal, der sandsynligvis vil blive flere hundredtusinder, inden konflikten er omme.