Rusland og Ukraine indgår aftale

Ukraine-krisen

21/07/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Ukraine og Rusland har indgået en aftale, der betyder, at der snart igen vil være mulighed for at eksportere over Sortehavet.

Fredag vil både Rusland og Ukraine skrive under på en aftale, der åbner for, at der igen kan eksporteres korn fra ukrainske havne via Sortehavet.

Det er den tyrkiske præsident, Recep Erdogan, og FN, der har fungeret som mæglere mellem Rusland og Ukraine i forhandlingerne.

Det er en aftale, som Ukraine har set frem til i lang tid. Den har nemlig været undervejs i to måneder, og blev i sidste uge forhandlet i Tyrkiet.

I forbindelse med underskrivelsen af aftalen, vil FN's generalsekretær, António Guterres, være til stede. Selve aftalen er nemlig blevet udarbejdet af FN.

På nuværende tidspunkt er det uvist, hvad der konkret fremgår af den nye aftale. Det vides dog, at den vil blive underskrevet af begge parter kl. 15.30 dansk tid i Istanbul.

Efter invasionen af landet, har Rusland blokeret for alle ukrainske havnebyer. Det har betydet, at der ligger op mod 25 millioner ton korn på lagre i Ukraine, som ikke kan blive eksporteret.

Når aftalen er skrevet under, og der igen vil blive åbnet op for eksporten, vil de mange lagre naturligvis blive tømt.

At det ikke har været muligt for Ukraine at eksportere korn, har haft stor betydning – og ikke blot for Ukraine, men faktisk store dele af verden.

Både Rusland og Ukraine kan nemlig bryste sig af at være blandt de vigtigste eksportører af korn i hele verden. Da eksporten pludselig er faldet drastisk, har det medført, at priserne på mange fødevarer er steget markant.

Ikke nok med det, så er der flere lande, som er stærkt afhængige af ukrainsk korn, der er blevet så hårdt ramt af den manglende eksport, at de er truet af både sultkatastrofer og hungersnød.