Rusland eskalerer angreb på civile

Ukraine-krisen

16/07/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Lederen af ​​det ukrainske nationale sikkerhedsråd siger, at 'flere og flere civile mål' bliver ramt efter det dødelige Vinnytsia-angreb

En ukrainsk embedsmand har beskyldt Rusland for bevidst at eskalere sine dødelige angreb på civile mål

Det skriver The Guardian

Overvågning tyder på civile mål

Han peger på missilangrebet mod det overfyldte centrum af Vinnytsia, som dræbte 23 mennesker, inklusive tre børn.

Oleksiy Danilov, sekretæren for Ukraines nationale sikkerhedsråd, fortæller at deres overvågning af russiske angreb peger på et øget fokus på at terrorisere Ukraines civilbefolkning:

"Vi har et system til at overvåge og spore alle luftangreb og andre angreb i vores land, og hvad vi har bemærket for nylig er en tendens til at ødelægge flere og flere civile mål. De har besluttet at terrorisere civilbefolkningen. Det er ikke mine følelser, men hvad vores overvågning fortæller os."

Mens Rusland er blevet anklaget for at angribe civile under hele sin invasion af Ukraine, ser missilangreb på civile og civil infrastruktur i stigende grad ud til at være blevet en særskilt taktik med en række dødelige angreb i løbet af den seneste måned.

Mange angreb på civile

Et angreb på et indkøbscenter i Kremenchuk, en lille by ved Dnepr-floden, i slutningen af ​​juni dræbte 18 mennesker og sårede 59.

En boligblok og et strandhotel i Serhiivka, 50 km syd for Odesa, blev ramt den 1. juli og dræbte 21 personer og sårede 35.

To lejlighedsbygninger i Chasiv Yar, nær frontlinjen i Donetsk oblast, blev ramt den 9. juli: 48 mennesker menes at være blevet dræbt, hvilket gør det til et af de dødeligste enkeltangreb i hele den fem måneder lange krig.

Vinnytsia, en central by langt fra frontlinjen, blev ramt torsdag, fem dage senere.

Danilov foreslog, at nogle angreb - herunder under et besøg af FN's generalsekretær, António Guterres, i Kiev - så ud til at være designet til at levere et budskab om trods.

Torsdagens angreb i Vinnytsia fandt sted, da europæiske ministre satte sig i Haag for at diskutere, hvordan man kan holde Rusland ansvarlig for grusomheder begået under dets invasion af Ukraine.

Bryder alle krigens regler

"Vi har en fjende, der bryder alle krigens regler og afviser international lov, så vi kan ikke forvente nogen bedre opførsel," sagde Danilov. "Det, jeg er overrasket over, er det faktum, at et land, der afviser international lov, har lov til at deltage i internationale institutioner for at kræve sine 'rettigheder'."

Et flerdobbelt missilangreb på Kievs universitetsdistrikt den 26. juni, netop da G7-topmødet begyndte - og efter et EU-topmøde netop var afsluttet - blev tolket som et forsøg på at intimidere ukrainere og vise, at Rusland ikke frygtede vesten.

Det var første gang, hovedstaden var blevet ramt i tre uger.

Dr. Sidharth Kaushal, en analytiker fra Rusi-tænketanken, sagde, at Rusland havde brugt langtrækkende missiler, der var i stand til at ramme hvor som helst i Ukraine.

"Brugen af missilerne har et af to formål. Enten skal de forstyrre af ​​forsyninger til frontlinjen eller terrorisering af civile. De nylige angreb tyder dog på det sidste, både fordi deres mål tydeligvis var ikke-militære," siger Dr. Sidharth Kaushal