Rusland: Dette er nu målet for krigen

Ukraine-krisen

23/04/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Rikki Jørgensen

Krigen går nu over i anden fase, og her har Rusland et klart mål.

De seneste to måneder har der været krig i Ukraine. Det har kostet mange militære og civile liv samt sendt endnu flere på flugt fra de rædsomme scener. Modstanden har uden tvivl været større, end Putin havde forventet.

Derfor har Rusland også måtte omlægge strategien undervejs, således at man var tilpasset situationen.

Anden fase af krigen er i gang, og målet for Rusland er helt klart: man vil have fuld kontrol over både det østlige og sydlige Ukraine. Det siger den russiske general Rustam Minnekajev til russiske statsmedier ifølge TV 2.

“Det vil sikre en landkorridor til Krim-halvøen såvel som påvirke vigtige dele af den ukrainske økonomi,” forklarer Minnekajev.

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, annoncerede tidligere i denne uge, at Rusland havde indledt den anden fase af det, som russerne fortsat betegner som en "særlig militæroperation" i Ukraine.

Han forklarede, at det anden fase ville blive "et meget vigtigt moment" i krigen, men ville ikke give nærmere detaljer herom. Ved afslutningen af første fase lød det ellers til, at russerne nu ville fokusere indsatsen på at "befri" Donbas-regionen i det østlige Ukraine, men planen rækker altså nu længere end det.

Men skal man tro Anders Puck Nielsen, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, så kan man ikke entydigt vide, om de seneste udtalelser kan tages for gode varer.

“Russerne har mange forskellige mulige mål. Lige nu er det helt klare mål Donbas, for det er det, Putin har sagt officielt, så det må være minimumskriteriet. Hvad der derudover vil være af muligheder, tror jeg, at man vil tage, som det kommer,” siger Anders Puck Nielsen.