Rusland: De har overgivet sig

Ukraine-krisen

21/05/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Ifølge det russiske forsvarsministerium har de ukrainske styrker, der var til stede på Azovstal-værket, overgivet sig.

Det russiske forsvarsministerium har meldt ud, at de sidste ukrainske soldater, der havde forskanset sig på Azovstal-værket, har besluttet at overgivet sig. Det skriver Reuters.

Samtidig lyder det fra russisk side, at området ved og omkring stålværket nu 'er blevet fuldstændigt befriet'.

Angiveligt skulle det være sket, efter at sidste 531 tilstedeværende ukrainske soldater har valgt at overgive sig til russerne. Det russiske forsvarsministerium melder desuden, at der i alt er 2.439 ukrainere, der har overgivet sig de seneste dage.

Allerede i starten af marts formåede russiske og prorussiske styrker at omringe den ukrainske by Mariupol. I takt med, at russerne rykkede frem, blev de ukrainske styrker presset tilbage mod stålværket Azovstal.

Fra midten af april har det store stålværk udgjort den sidste form for ukrainsk modstand, der har været tilbage i byen. I starten af maj begyndte man at evakuere civile fra det store stålværk, og senere på måneden blev sårede soldater også evakueret.

Angiveligt har de tilbageværende soldater mandag fået besked om, at deres mission var fuldført. Det betød, at de første af dem begyndte at overgive sig til de russiske og prorussiske styrker, der herefter fik dem kørt væk fra stedet i busser

I en video fra det russiske forsvarsministerium, der angiveligt viser overgivelsen, ser man en række ubevæbnede mænd, der nærmer sig de russiske soldater uden for anlægget, hvor de også oplyser deres navne.

Herefter bliver hver enkelt person grundigt visiteret af de russiske soldater. Derudover ser det også ud til, at de ukrainske soldater er blevet bedt om at vise deres tatoveringer.

De mange soldater, der bravt kæmpede for at beskytte Azovstal-værket, er blevet hyldet i det ukrainske militær, fordi de i en periode på 82 dage formåede at holde russerne tilbage, så disse styrker ikke kunne indsættes andre steder i landet.

På trods af overgivelsen, lyder det fra det tyske nyhedsbureau dpa, at Røde Kors har meldt ud, at der skulle være flere hundrede krigsfanger fra Azovstal-værket, hvis skæbne for nu er uvis.

Ritzau skriver, at Denis Pusjilin, der er separatistleder for Donetsk i den østlige del af Ukraine, har tidligere meldt ud, at de ukrainske styrker skal for en domstol.