Putin aner ikke hvad der foregår

Ukraine-krisen

27/04/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Selvom Vladimir Putin er Ruslands ubestridte leder, så mener en militærekspert, at Putin er fuldstændig uvidende om, hvad der sker på slagmarken i Ukraine. Men Putin vil under ingen omstændigheder afslutte krigen uden at få en eller anden form for sejr.

Russiske udmeldinger om krigen har indtil videre hele tiden gjort klart, at Rusland er på rette kurs. Putins syn på netop den sag, kan dog være forvrænget af unøjagtige feltbriefinger og statslige tv-rapporter.

De faktuelle begivenheder rapporteres ikke nøjagtigt op ad i ledelseskæden, det fortæller Pavel Luzin, der er en uafhængig militæranalytiker, til Financial Times.

”Der er et stort hierarki, og når en eller anden lavtstående analytiker skriver en rapport om, hvad der virkelig sker, skal rapporten gennem 10 chefer. Når den kommer op til toppen, fortæller den, at alt går fantastisk. Det er sådan systemet fungerer,” fortæller Luzin.

Ifølge Luzin har russerne brug for en pause i krigen for at finde ud af, hvordan situationen står til. De ved ikke, hvor mange kontraktsoldater de har tilbage. Russerne kender ikke det fulde omfang af deres egne tab, og de ved ikke, hvor meget udstyr de har tilbage, eller hvilken tilstand det er i.

Det betyder i det store hele, at Vladimir Putin ikke kender situationen på slagmarken og der derfor ikke kan træffes de rigtige beslutninger.

Der er dog til stadighed enighed blandt eksperter i, at Rusland ikke trækker sig fra Ukraine uden en eller anden form for sejr. Derfor forventes det nu, at konflikten i Ukraine kan blive langvarig.

Den russiske analytiker, Tatiana Stanovaya, mener, at Putin leder efter en måde at få delt Europa op i amerikanske og russiske indflydelsessfærer, præcis som det skete til Jaltakonferencen efter anden verdenskrig. Ruslands interesser er ifølge Stanovaya ikke begrænset til Ukraine.