Nato-chef advarer: Kan ende med krig mellem Rusland og Nato

Ukraine-krisen

10/12/22 | 10:07

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Der er en reel risiko for storkrig, mener han.

Nato-chefen har udtrykt bekymring for, at kampene i Ukraine kan spinde ud af kontrol og blive en krig mellem Rusland og Nato.

Det skriver The guardian

Det er nu 290 dage siden at præsident Vladimir Putin valgte at gå ind i Ukraine, og nu frygter Natos generalsekretær, at det kan blive til krig mellem Rusland og Nato.

Der er en risiko

I et interview, der blev offentliggjort fredag siger Jens Stoltenberg, der er generalsekretær for Nato:

"Hvis tingene går galt, kan de gå grueligt galt.. Det er også en krig, der kan blive en fuldgyldig krig, der breder sig til en storkrig mellem Nato og Rusland. Det arbejder vi på at undgå hver dag."

Associated Press rapporterede også, at Stoltenberg sagde i interviewet, at "der er ingen tvivl om, at en fuldgyldig krig er en mulighed".

Stoltenberg, en tidligere statsminister i Norge, tilføjede, at det var vigtigt at undgå en konflikt, "der involverer flere lande i Europa og bliver en fuldgyldig krig i Europa".

Det amerikanske koncept

Moskva har gentagne gange anklaget Nato-allierede for effektivt at tage part i konflikten ved at forsyne Ukraine med våben, træne sine tropper og fodre militær efterretningstjeneste med information til at angribe russiske styrker.

I kommentarer, der afspejlede de stigende spændinger mellem Rusland og vesten, foreslog præsident Vladimir Putin, at Moskva kunne skulle bruge, hvad han beskrev som "det amerikanske koncept" for at forebygge et angreb.

"Når vi taler om en afvæbnende strejke, er det måske værd at tænke på ideerne udviklet af vores amerikanske modparter, deres ideer om at sikre deres sikkerhed."