Løj for befolkningen: Ukraine kendte til russiske invasionsplaner

Ukraine-krisen

07/04/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Den ukrainske regering var bekendt med Ruslands planer om at invadere landet, men valgte ikke at advare landets indbyggere.

Den 24. februar indledte Rusland, hvad de selv kalder en 'særlig militæroperation'. Resten af verden betragter det dog som en invasion af Ukraine.

Selvom det for det meste af verden kom som en ubehagelig overraskelse, var det ikke tilfældet for den ukrainske regering. Da invasionen skete, var den ukrainske regering nemlig blev advaret i flere måneder i form af efterretninger om et nært forestående angreb.

I stedet for at advare landets indbyggere, valgte den ukrainske regering i stedet at mane til ro. De forklarede dertil, at der ikke var noget, der tydede på, at der var en russisk invasion på vej.

I slutningen af januar sagde Oleksij Reznikov, der er den ukrainske forsvarsminister, blandt andet, at folk i Ukraine kunne tage det helt roligt. Ydermere udtalte han, at der ikke var nogen grund til at pakke taskerne.

Nu har det ukrainske præsidentkontor erkendt, at man var bekendt med de russiske planer om at invadere ladet mindst en måned i forvejen. Til trods for dette, tog man en beslutning om ikke at fortælle landets indbyggere, at en invasion var uundgåelig.

Det er Oleksіj Arestovytj, der er rådgiver for præsident Zelenskij, der har bekræftet, at det forholder sig således. Det skete i et nyligt interview med ISLND TV, som er blevet gengivet af det ukrainske nyhedsbureau Unian.

Ifølge Oleksіj Arestovytj var der dog en god grund til, at de valgte ikke at fortælle noget til landets indbyggere. De undlod nemlig at fortælle om, da de ønskede at undgå, at der blev skabt et 'altomfattende kaos'.

Faktisk modtog den ukrainske regering troværdige informationer om, at Rusland forberedte en invasion allerede tidligt i december sidste år, forklarede Arestovytj i interviewet. De var dog ikke klar over, hvornår de russiske styrker ville træde over grænsen.

Selvom de ikke informerede landets indbyggere om den forestående invasion, begyndte Ukraine at forberede sit forsvar. Det betyder, at de mobiliserede reserven, afholdt militære øvelser samt koordinerede samarbejdet med lokale myndigheder.

Regeringen i Ukraine valgte ikke at fortælle de civile ukrainere om, at en krig var uundgåelig. Årsagen til dette er, at man dengang vurderede, at det ville resultere i masseudvandring fra landet, hvis de blev informeret om den nært forestående invasion.

I interviewet sagde Arestovytj, at man estimerede, at mellem 8 og 12 millioner ville flygte fra landet, hvilket ville resultere i, at centrale veje ville blive blokeret, og det kunne forhindre den ukrainske hær i at nå frem til forsvarslinjerne.

Såfremt dette var sket, havde det været til stor fordel for Rusland, der oprindeligt havde planer om en lynkrig.