Eksperter om Putin: I dag sker det

Ukraine-krisen

09/5/22 | 05:07

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Der er gået mange rygter om, hvad der vil ske i dag. Det er Ruslands store dag. Her markerer russerne traditionen tro, at Sovjetunionen sejrede over Nazi-Tyskland i Anden Verdenskrig. Og det plejer ikke at gå stille af sig.

Netop i denne tid med krigen i Ukraine, så er alles øjne rettet mod Putin og Rusland. For hvad vil han bruge dagen på.

Forskellige kilder peger på to modsatrettede beslutninger. Den ene er, at han vil bruge dagen på at erklære 'specialoperationen' i Ukraine for en officiel krig.

Det spekulerer bl.a. Dagbladet på, om det kan være udfaldet af dagen. I Rusland fortælles det til stadighed, at invasionen af Ukraine er en specialoperation, der har til formål at af-nazificere landet.

Problemet med denne udmelding er dog ifølge flere eksperter, at det kan få Vladimir Putins magtgrundlag til at slå revner. Det kan eventuelt føre til massedemonstrationer og oprør i Rusland, og det kan starte Putins fald fra magten.

Det er samtidig en beslutning, der vækker bekymring rundt omkring i Europa, for skulle Putin kalde operationen i Ukraine for en krig, så træder der ny lovgivning i magt, og der kan forventes en ny oprustning af konflikten.

Da dagen i dag er en sejsdag for Rusland, så spekulerer andre i, at Putin kan finde på at udråbe sig som sejrsherre i Ukraine og derefter påbegynde en deeskalering af krigen. Det har den ungarnske præsident Viktor Orban bl.a. udtalt, at Putin vil bruge den 9. maj til.

Uanset hvad rettes alle øjne mod Rusland i dag. Hvad vil Vladimir Putin bruge scenen til at beslutte? Vil vi se en eskalering af krisen, eller vil Putin gøre det modsatte.