Ekspert: Rusland kan forberede Ukraine-exit

Ukraine-krisen

26/04/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Rusland har flere gange råbt med store bogstaver og truet med gengældelse i en sådan grad, at Verden aldrig har set lige. Tredje Verdenskrig har været nævnt som en risiko, hvos Vesten ikke makker ret og lader Rusland føre krig i Ukraine. Retorikken kan dog skyldes noget helt andet end, at Rusland rent faktisk står klar til at gå i krig med NATO.

Den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov, udtalte mandag aften, at krigen i Ukraine kan ende med Tredje Verdenskrig. Selvom mange straks bliver nervøse for, hvad der kan ske, og hvad Rusland mener med netop den udmelding.

Militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Anders Puck Nielsen siger dog til Ekstra Bladet, at risikoen for en verdenskrig er usandsynlig.

Ikke bare er det usandsynligt, Anders Puck Nielsen mener endda, at retorikken kan være et tegn på, at Rusland er på vej til at trække sig ud af Ukraine.

"På den ene side kan man tolke det som en trussel mod Vesten. En anden tolkning går på, at det her er en måde at forberede russerne på, hvorfor man ikke kan realisere de store visioner. At man bliver nødt til at være ansvarlig og måske endda trække sig for at undgå tredje verdenskrig," siger militæranalytikeren til EB.

Krigen i Ukraine har været omkostningstung for russerne, og selvom de har forladt forhandlingsbordet for nuværende, så leder Rusland efter en måde at komme ud af krigen på uden at tabe ansigt.

De fleste analytikere er dog enige om, at Rusland ikke trækker sig fra krigen, hvis indsatsen ikke på en eller anden måde kan vendes til en sejr indadtil. Derfor kan den russiske koncentration af styrker og forsøget på at kapre så meget land som muligt ses som et forsøg på at stå stærkere, hvis Putin og Zelenskij skal mødes til endelige fredsforhandlinger.